Orta Afrika’da Müslüman katliamı büyüyor

Orta Afrika’da Müslüman katliamı büyüyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de Hıristiyan çetelerin saldırılarından kaçmaya çalışan halk, havaalanına sığınıyor.

Geçen yıl mart ayında gerçekleşen darbeden bu yana merkezî otoritenin çöktüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC), Müslüman azınlığa karşı etnik temizliğe varan saldırılar yoğunlaşıyor.

Ülkede görev yapan uluslararası barış gücü askerleri, Hıristiyan çetelerin ülkenin kuzey bölgelerine ve komşu ülkelere göç etmeye çalışan Müslümanlara yönelik saldırılarını engellemekte çaresiz kalıyor. Başkent Bangui’deki havaalanına sığınmaya çalışan Müslümanların konvoylarını durduran çeteler, sivillerin tahliyesini engelliyor. Gelen haberlerde, bir Müslüman konvoyuna eşlik eden Çad barış gücü askerlerinin yolu kesen çetelerle çatışmasında pek çok kişinin öldüğü bildiriliyor. Havaalanı çevresinde çıkan çatışmalar, ülkeye acil bir ziyaret yapmayı planlayan BM İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos’un seyahatinin de iptal edilmesine neden oldu.

    OAC’de şu anda 6 bin Afrikalı ve bin 600 Fransız barış gücü askeri görev yapıyor. Ancak soykırım uyarısı yapan uluslararası gözlemciler, BM’yi krize müdahale etmeye çağırıyor. Bölge ülkeleri, en az 10 bin barış gücü askerine daha ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Geçen yıl gerçekleşen darbeyle, ağırlığı Müslüman olan çetelerden müteşekkil Seleka koalisyonu yönetime el koymuştu. Geçtiğimiz aylarda başlayan ayaklanmayla Seleka mensupları başkenti terk etmek zorunda kalmış, halkın Seleka’ya olan öfkesi başkent ve çevresinde yaşayan Müslüman azınlığa yönelmişti. BM rakamlarına göre şimdiye kadar en az 2 bin kişinin karşılıklı çatışmalarda hayatını kaybettiği, bir milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığı ülkede, durumun daha da kötüye gitmesinden endişe ediliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.