Orta Afrika'da dini bayramlar resmi tatil ilan edildi

Orta Afrika'da dini bayramlar resmi tatil ilan edildi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan Anti-balaka ve Müslüman Seleka grupları, Bangui Forumu'nda alınan kararları reddetti.

"Birbirine düşman" gruplar, önceki gün sona eren forumda alınan kararları protesto etmek üzere ayrı ayrı başkentte toplandı. 

Anti-Balaka koordinatörü Maxim Mokom, gözaltına alınan grup yetkililerinin serbest bırakılmasını talep ettiklerini ancak forumda bununla ilgili bir açıklama yapılmadığını, verilen sözlerin de hiçbir güvencesi olmadığını öne sürdü.

Seleka yetkilileri de anlaşmayı reddettiklerini açıkladı.

Müslümanların dini bayramları resmi tatil ilan edildi 

Öte yandan forumda, Hristiyan gibi Müslümanların da dini bayramlarının resmi tatil ilan edilmesine karar verilirken, insanlığa karşı suç ve savaş suçundan yargılananların af yasasından yararlanma ihtimali ortadan kaldırıldı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Anti-balaka ve Seleka gruplarının liderleri hafta sonu silahsızlanma anlaşması imzalamıştı. Çatışmaların sona ermesi için imzalanan anlaşmada gruplara silah ve mühimmatlarını teslim etmesi için 1 ay süre tanınmıştı. Anlaşma, grupların Silahsızlanma, Terhis Edilme ve Yeniden Entegrasyon Programı'na katılmalarını ve yabancı grup üyelerinin ülkesine gönderilmesini öngörüyor.

Ayrıca forumda, finansal imkanın kısıtlı olmasından dolayı Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'ndan (CEEAC) geçiş sürecinin uzatılması ve temmuzda planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenmesi talep edilmişti.

Cumhurbaşkanlığından seçimlerin ertelenmesi ile ilgili bir açıklama yapılmadı ancak geçiş dönemi Devlet Başkanı Catherine Samba Panza önceki gün, seçimin en geç 2015 yılı sonunda düzenleneceğini ifade etmişti.

Panza'nın açıklamasını protesto etmek üzere sokağa dökülen yüzlerce kişi, devlet başkanının istifasını talep etmişlerdi.

Başkent sokaklarında barikat kuran silahlı gruplar ile BM'nin İstikrar Misyonu (MINUSCA) arasında çatışma çıkmıştı.

Müslüman Seleka grubunun aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra Hristiyan Anti-balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.