'Orta Afrika'da çözüm ulusal uzlaşmaya bağlı'

'Orta Afrika'da çözüm ulusal uzlaşmaya bağlı'

Kamerunlu jeopolitisyen Eric Owona 'Orta Afrika'da çözümün ulusal uzlaşmaya bağlı' olduğunu söyledi

Kamerunlu jeopolitisyen Eric Owona Nguini, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki krizin çözümü için yaklaşık 3 haftadır askeri, diplomatik ve ekonomik plandaki uluslararası seferberliğin arttığını ve bunun, barışın sağlanması yönünde atılmış iyi bir adım olduğunu söyledi.

Kamerun'un başkenti Yaounde Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Nguini, yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun tek başına krize son veremeyeceğini vurguladı.

Nguini, herşeyin Orta Afrikalıların, sosyal eşitliği, affetme duygusunu, özveriyi ve ulusal uzlaşmayı öne çıkararak bu sürece katkıda bulunmak istemesine bağlı olduğunu belirtti.

Eric Owona Nguini, uluslararası aktörlerin her birinin çıkarlarını korumasının artan seferberliğin asıl nedeni olabileceğine de dikkati çekti.

Senegal eski Dışişleri Bakanı Şeyh Tidiane Gadio, kısa süre önce İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Medeni tarafından Orta Afrika Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atanmış ve önceki gün Orta Afrika bölgesi turuna çıkmıştı. Gadio, AA muhabire verdiği demeçte, görevinin Müslüman ve Hıristiyanlar arasında diyalog başlatmak olduğunu belirtmişti.

Bir AB heyeti geçen hafta başkent Bangui'de, ülkeye 101 milyon avro daha yardım yapılacağını açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun bu ay, uluslararası toplumdan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olayların yatıştırılması ve sivillerin korunması için 3 bin ek güvenlik gücü istemişti.

BM Komisyonu da, 8 Mart'ta Orta Afrika Cumhuriyeti'nde insan hakları ihlallerini araştırmaya başlamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.