Orta Afrika mültecilerinin yüzde 57'si çocuk

Orta Afrika mültecilerinin yüzde 57'si çocuk

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet eylemlerden kaçıp Kamerun'a göç eden 6 bin Orta Afrikalıların yüzde 57'sini çocuklar oluşturuyor.

Zor şartlar altında kampa ulaşmaya çalışan çocukların yarısından fazlası buraya geldiklerinde tedavi görüyor ve sağlık durumları hızla düzeliyor.
 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Kamerun'un kuzeydoğusunda bulunan Timangol kampındaki 6 bin mülteciden yüzde 97'si Müslüman ve yüzde 57'sinin çocuk olduğunu açıkladı.
 
Zor şartlar altında kampa ulaşmaya çalışan çocukların yarısından fazlası buraya geldiklerinde tedavi görüyor ve sağlık durumları hızla düzeliyor.
 
Çocukların sağlık durumları kötü
 
Kamerun topraklarına ulaştıktan sonra sağlık sorunu yaşayan mültecileri ambülansla hastaneye sevk ettiklerini belirten BMMYK'nın Kamerun temsilcisi Peggy Pentschi-a-Maneng, ülkelerinden kaçarak haftalar boyunca zor şartlarda yolculuk yaptıkları için yetersiz beslenen çocukların sayısının en fazla mart ayında kaydedildiğine dikkati çekti.
 
Ülkesinden kaçıp Kamerun'a sığınan çocuklardan Amina ve kardeşi, Hıristiyanlardan oluşan Anti-Balaka grubu üyelerinin evlerini basıp anne ve babasını boğduğunu, evden kaçıp günlerce ormanda diğer evini terk etmek zorunda kalan kişilerle yürüdüklerini anlattı.
 
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde hükümete karşı savaşan isyancıların oluşturduğu Seleka Koalisyonu'nun, Mart 2013'te başkent Bangui'ye girerek yönetime el koymasının ardından ülkede siyasi kriz başlamıştı.
 
BMMYK'ya göre, geçen yıldan bu yana 37 binden fazla kişi Orta Afrika'daki çatışmalardan kaçmak için komşu ülkeler Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çad ve Kamerun'a sığındı, evlerini terk etmek zorunda kalan 170 binden fazla kişi ise ülkenin çeşitli bölgelerindeki kamplarda yaşamlarını sürdürüyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.