Orta Afrika kıtlıkla karşı karşıya

Orta Afrika kıtlıkla karşı karşıya

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kırsal kalkınma ve tarımdan sorumlu Devlet Bakanı Koyara, şiddetin sona ermemesi durumunda ülkenin kıtlık sorunuyla yüzleşebileceğini belirtti.

Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerginliğin sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) kırsal kalkınma ve tarımdan sorumlu Devlet Bakanı Marie Heleine Koyara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede devam eden çatışmalar nedeniyle az sayıda çiftçinin üretimi sürdürebildiğini belirtti.

Krizden önce Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yiyecek üretiminin daha fazla olduğunu vurgulayan Koyara, "Ülkedeki pek çok insan artık Dünya Gıda Programı gibi örgütlerin yardımına bel bağlamış durumda" dedi.

Büyükbaş hayvan ticaretiyle uğraşanların çatışmalar nedeniyle ülkeden kaçmasının et kıtlığını da beraberinde getirdiğine işaret eden Bakan Koyara, nüfusun aç kalmasını ve çocukların yetersiz beslenmesini kabul edemeyeceklerini söyledi.

Hükümet olarak tarım sektörünün iyileştirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Koyara, kadınlara ve genç çiftçilere destek olmak amacıyla 9 ayrı ile traktör gönderdiklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, 4,6 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık 2,5 milyonu insani yardıma muhtaç ve halkın büyük çoğunluğu günde yalnızca tek öğünle idare etmeye çalışıyor.

OCHA da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 900 binden fazla kişinin ülke genelindeki derme çatma sığınaklarda yaşadığını, 250 bin kadarının başka ülkelerden sığınma talebinde bulunduğunu bildiriyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen yıl mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

Bozize'nin ardından göreve gelen Michel Djotodia, uluslararası ve bölgesel baskıların artması üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza almış ancak ülkede günden güne yoğunlaşan şiddet olaylarının sonu gelmemişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.