Orta Afrika Cumhuriyeti krizden çıkış yolu arıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti krizden çıkış yolu arıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti geçiş dönemi Başbakanı N'Zapayeke, barışa katkıda bulunmak isteyen tüm taraflarla görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti geçiş dönemi Başbakanı Andre N'Zapayeke, barışa katkıda bulunmak isteyen, Türkiye'de ya da Orta Afrika'da bulunan eski Seleka üyeleri ve tüm taraflarla görüşmeye hazır olduklarını belirtti. N'Zapayeke, ülkedeki Seleka liderleriyle düzenli olarak bir araya geldiklerini ifade ederek "Bu hükümet tarafsız. Orta Afrikalıları bir araya getirmek, ulusal diyaloğun daimi olması için aynı masada toplanmalarını sağlamak için kuruldu. Seleka yetkililerinin burada, İstanbul'da ya da Ankara'da görüşmek istemesine hiçbir itirazımız yok" dedi.
 
Resmi temaslar kapsamında Türkiye'de bulunan Başbakan N'Zapayeke, AA muhabirine verdiği demeçte, Sangaris operasyonu ve Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü (MISCA) askerlerine ilişkin "MISCA ve Sangaris olmasaydı bugün ne durumda olurduk. Bu işgal taraflar arasında karmaşaya yol açtı (...). Sangaris olmasaydı çok daha kötü bir durumda olacaktık" ifadelerini kullandı.
 
Birkaç ay içinde ülkede seçimlerin yapılacağını ve geçiş sürecinin sona ereceğini kaydeden N'Zapayeke, siyasi partilerin kurulabilmesi için tüm tarafların katkıda bulunması ve iktidarı silahlarla ele geçirmeye son verilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Başbakan N'Zapayeke, anlaşma metnini görmese de eski Seleka liderlerinin iddia ettiği gibi makamların dinlere göre paylaştırılması gerektiğine ilişkin N'Djamena anlaşmalarını sert bir dille eleştirerek "Sorun şu ki Orta Afrika Cumhuriyeti'ni Müslüman, Hristiyan gruplar, Müslüman, Hristiyan okullar, üniversiteler, hastaneler, bakanlıklara ayırıp bu şekilde yaşamaya ne kadar devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Barışa katkıda bulunmak isteyen, Türkiye'de ya da Orta Afrika'da bulunan eski Seleka üyeleri ve tüm taraflarla görüşmeye hazır olduğunu belirten N'Zapayeke, şöyle devam etti:
 
"Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Seleka liderleriyle düzenli olarak bir araya geliyoruz. Başında olduğum geçiş hükümeti kimseye, hiçbir harekete, siyasi partiye, dine, etnik gruba karşı kurulmadı. Dolayısıyla bu hükümet tarafsız ve Orta Afrikalıları bir araya getirmek, ulusal diyaloğun daimi olması için aynı masada toplanmalarını sağlamak için kuruldu. Seleka yetkililerinin burada, İstanbul'da ya da Ankara'da görüşmek istemesine hiçbir itirazımız yok."
 
Eski Cumhurbaşkanı Djotodia'nın ülkeye dönme ihtimali
 
Benin'de sürgünde bulunan eski Cumhurbaşkanı ve Seleka'nın kurucusu Michel Djotodia'nın ülkeye olası dönüşüyle ilgili N'Zapayeke, buna kesinlikle karşı olmadığını belirterek Djotodia'yı gerekirse adalet karşısına çıkmaya çağırdı.
 
N'Zapayeke,  "Ülkesine dönmesi, saraya yerleşmesi ya da istediğini yapması anlamına gelmiyor. Bu ülkede hiçbir şey yapmadığından eminse ülkesinde hoşça karşılanır. Her Orta Afrikalı gibi yaşar. Ancak sorun varsa ya da suçlanırsa adaletin işini yapması gerekir çünkü bugün geçiş hükümeti adli konulara karışmıyor" diye konuştu.
 
"Suçlar cezasız kalmayacak"
 
Ülkede 2013 sonunda başlayan iç karışıklıktan bu yana insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmayacağına dikkati çeken N'Zapayeke, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetkilendirildiğini hatırlattı. N'Zapayeke, taraflara silahlarını bırakması ve birkaç ay içinde düzenlenecek seçimlere hazırlanması çağrısında bulunarak krizin çözümünden ümitli olduğunu ifade etti.
 
N'Zapayeke, ancak ülkenin adalet konusunda zor bir dönemden geçtiğine, polis, jandarma ve hatta devletin temelinin çöktüğüne de vurgu yaptı.
 
Hükümetin son dönemde ceza zincirinin işleyebilmesi için elinden geleni yaptığını  kaydeden N'Zapayeke, "Yetersizliğimizin farkındayız. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yetki verdik. Mahkeme artık tüm yetkilere sahip ve bize ihtiyaç duymayacak" dedi. Başbakan N'Zapayeke, adli sistemin güçlendirilmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurulduğunu da hatırlattı.
 
"Ramazan'ın ülkeye barış getirmesini umuyorum"
 
Hristiyan Başbakan, Ramazan'ın yaklaşmasına ilişkin de ayın barış ve kardeşlik duygularının daha da pekiştiği bir dönem olduğunu, hükümetin Ramazan'ın bu temel değerlerini vurgulama ve bunları yüceltme, Hristiyan ve Müslümanları bu barış ülküsünde buluşmasını sağlama kararı aldığını belirtti. N'Zapayeke, "Ramazan ayı, benzersiz bir fırsat sunuyor. Daha önce haziranda Hıristiyanlıktaki başlıca bayramlardan biri olan Hamsin Yortusu sırasında silahlar sustu ve can kaybı olmadı" dedi. 
 
N'Zapayeke, Ramazan ayının ülkesine barış getirmesini, halkın birleşmesini ve silahlarını bırakmasını sağlamasına dair umudunu dile getirdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.