Orta Afrika Cumhuriyeti çöküyor!

Orta Afrika Cumhuriyeti çöküyor!

BM'nin Orta Afrika Cumhuriyeti raporuna göre, ülke ekonomisi ve sosyal yaşamı iç savaşın sebep olduğu yıkım nedeniyle iflas noktasına geldi.

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan eşi benzeri görülmemiş iç savaş felaketi nedeniyle ülkenin ekonomik ve sosyal çöküşün eşiğinde olduğu tespitini yaptı.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan ortak raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan krizin ülkede piyasalara, ekonomiye ve gıda güvenliğine etkileri analiz edildi.

WFP ve FAO uzmanlarından oluşan heyet, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gıda güvenliğini değerlendirmek amacıyla geçen ay ülkeyi ziyaret etti. Heyet, 15 Mart 2014 tarihi itibarıyla iç savaşın neden olduğu krizin, gıda arzında, alım gücünde ve talep üzerindeki etkilerini araştırdı.

BM ekibinin tamamladığı raporda, heyetin Orta Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret ettiği tarihte 300 bin Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşının mülteci konumunda olduğuna da dikkat çekildi.

"Ekonomik ve sosyal çöküşün eşiğinde"

Raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın bir önceki yıla göre yüzde 28,3 oranında gerilediği, tarım sektörünün 2013'te 2012 ile kıyaslandığında yüzde 36 küçüldüğü ve ülkede 1,6 milyon kişinin acil gıda yardımına muhtaç olduğu bildirildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013 yılında gıda ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında daha düşük gerçekleştiği ve komşu ülkelerden ithalatın da yüzde 25,7 oranında azaldığı belirtilen raporda, yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin çatışmalardan etkilendiği ve sekiz aydır gıda yardımı aldığı kaydedildi.

Eşi benzeri görülmemiş iç savaş felaketi nedeniyle ülkenin ekonomik ve sosyal çöküşün eşiğinde olduğu tespitini yapan rapor, yaklaşan başka bir krize de dikkat çekerek, yağışların başlamasıyla insani yardım ulaştırılmasında kullanılan yollara erişimin mümkün olamayacağının altı çizildi.

BM'nin raporunda ayrıca çatışmalar nedeniyle ülkede pamuk üretiminin yüzde 80, kahve üretiminin yüzde 50 oranında azaldığı, sanayinin yüzde 23, madenciliğin yüzde 67,7 oranında küçüldüğü, balık fiyatlarının da bir yıl öncesine göre yüzde 70 oranında yükseldiği bilgisi verildi.

Rapora göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde toplam tüketim de 2013 yılında yüzde 22 oranına geriledi, ülkede memurlar Ekim 2013-Şubat 2014 arasında, yani beş ay boyunca maaş alamadı.

Ülkede ticarette de büyük gerileme gözlemlendi. İhracat 2012 yılına oranla 2013 yılında yüzde 57,7 oranında azalırken, ithalat da yüzde 25,7 oranında düştü.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012 yılı aralık ayında patlak veren kriz, büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan binlerce insanın ölümüne, 650 bininin ülke içinde, 290 bininin de yurt dışına kaçarak yerlerinden olmasına ve yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine yol açtı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, bağımsızlığını ilan ettiği 1960 yılından bu yana süren güvensizlik ortamı, siyasi düzende ve ekonomik gelişim üzerinde olumsuz rol oynadı.

Ülkenin ekonomik performansı, çok geniş ekilebilir arazileri, ormanları, altın ve elmas rezervlerine rağmen vasatın altında bir seyir izledi. Buna neden olarak, siyasi otorite boşluğu, kötü yönetim, darbeler ve yabancı militanların ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi gösteriliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti, BM İnsani Gelişim Endeksi'nde 2012'de 187 ülke arasında sondan 7. sırada yer aldı.

Kamerun'a geçmek isteyen Müslümanlar milislerin saldırısına uğruyor

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Kamerun'a geçmek isteyen Müslümanlara, Hristiyan anti-Balaka milisleri tarafından saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, anti-Balaka milislerinin sivillerin ülkeyi terk etmesini engellediği yönündeki haberlerden son derece kaygı duyduklarını söyledi.

Kamerun'da görev yapan meslektaşlarının, son iki haftada sığınmacıların pala ve kurşun yarası almış bir biçimde Kamerun'a sığındıkları bilgisini aktardıklarını ifade eden Fleming, Kamerun'a sığınan insanların sayısında son günlerde büyük bir artış gözlemlediklerini, haftada yaklaşık 10 bin insanın Kamerun'un doğusuna geçtiğini bildirdi.

Sığınmacıların çoğunun kadın ve çocuk, aynı zamanda hepsinin Müslüman oladuğuna işaret eden Fleming, anti-Balaka milislerine, güvenlikleri için başka ülkelere gitmek isteyen insanları engellememeleri çağrısında bulundu.

Fleming, Kamerun'daki sınır geçiş bölgelerinde, acil sağlık ihtiyacı duyan sığınmacılara yardım için seyyar klinik sayısını artırdıklarını da kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.