Ormanların geleceği için böcekler inceleniyor

Ormanların geleceği için böcekler inceleniyor

Sinop Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, Sarıkum Gölü ve ormanlarının gelecek nesillere aktarılması için, ağaçları tahrip eden böcekler incelenmeye başlandı.

 Proje koordinatörü Sönmez, "Küresel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ormanın geleceği için zararlı böcek popülasyonunu araştırıyoruz" dedi.
 
Sinop Yarımadası'nda bulunan Sarıkum Gölü ve ormanlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla bilimsel çalışma başlatıldığı bildirildi. Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi kapsamında yürütülen çalışmada, Sarıkum Gölü'ndeki sulak alan içinde yer alan ender subasar dışbudak (Fraxinusangustifola) ormanındaki çok sayıda ağacın kuruması nedeniyle, orman için zararlı olduğu düşünülen kabuk böceği (Scolytinae, Cerambycidae) türlerinin araştırıldığı belirtildi. Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Evrim Sönmez, küresel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ormanın geleceği için zararlı olduğunu düşündükleri böcek popülasyonu üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi. Araştırmada ağaçlara zarar veren böcek türleri ile onlarla beslenen kuşlar arasındaki ilişkinin önemli olduğuna dikkati çeken Sönmez, her iki canlı grubu arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıyla ormanların geleceğinin kurtulabileceğini kaydetti.
 
SARIKUM'DAKİ AĞAÇLAR KURUYOR
 
Sarıkum Gölü ve ormanlarının Türkiye'de tespit edilen 305 önemli doğa alanından biri olduğunu, tabiat koruma alanı ve doğal sit alanı olarak belirlendiğini aktaran Sönmez, şöyle konuştu: "Ender subasar orman niteliğindeki Sarıkum ormanlarının gelecek nesillere en doğal haliyle aktarılması büyük önem taşıyor ancak tamamen dışbudak ağaçlarıyla kaplı ormanda çok sayıda ağaç son yıllarda kurudu. Her geçen gün birkaçı birden kuruyarak yıkılıyor. Birçoğu da kurumayla karşı karşıya."
 
BİYOLOJİK KONTROL SAĞLANACAK
 
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak canlıların, özellikle de zararlı böceklerin popülasyonunda artış olduğunu düşündüklerini anlatan Evrim Sönmez, şu bilgileri aktardı: "Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile özellikle böcekler gibi adaptasyon yeteneği gelişmiş birçok canlı türünün popülasyon dinamiklerinin ve coğrafik dağılım alanlarının değişmesi beklenmektedir. Sarıkum'daki ormanlık alanda çok sayıda ağacın kuruyarak devrilmesinin nedeninin böcekler olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda da bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Ormandaki zararlı böceklerle mücadele eden diğer böcek türleriyle kuşlar arasındaki ilişkiyi tespit ederek biyolojik kontrol sağlamış olacağız. Böylelikle ormandaki diğer ağaçların kurumasının önüne geçerek biyolojik mücadele sağlanmış olacak."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.