Orman ve su ile ilgili çok önemli kararlar

Orman ve su ile ilgili çok önemli kararlar

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca düzenlenen Ormancılık ve Su Şurası tamamlandı.

Şurada, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla özel sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 450 uzman, akademisyen ve yönetici, üç gün boyunca Türkiye'de orman ve su sorunlarını ele aldı.

Şurada, doğal ormanların sürdürülebilir yönetiminin sağlanması, karbon tutumunun arttırılması ve odun hammaddesine talebin karşılanması maksadıyla, hızlı gelişen türlerle endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarına öncelik verilmesi kararı alındı.

Kamu ve özel sektörün yaptığı ağaçlandırma çalışmalarının devamının sağlanması ve bu konuda yapılan çalışmaların sonuçlarının ortaya konulması kararlaştırılan şurada, kırsal iş gücünün mahallinde tutulmasını sağlayacak politikaların geliştirilmesi kararlaştırıldı.

Şurada alınan kararlardan bazıları şöyle:

''Orman ağaçları ve tohumlarının genetik ıslah çalışmalarına kararlılıkla devam edilmeli. Ülkemiz, fidan ihraç eden ülke haline getirilmeli. Ormancılık faaliyetlerinde profesyonel iş gücüne geçilmeli. Orman ürünleri sanayinin odun hammaddesi ihtiyacının öncelikle yerli kaynaklardan karşılanmaya çalışılmalı. Ormancılık sektörüne yönelik 'yeşil ekonomi ulusal eylem planı' oluşturulmalı. Orman ürünlerine dayalı sanayinin hammadde maliyetleri düşürülmeli ve verimlilik artırılmalı. Odun dışı orman ürünlerinden daha fazla katma değer elde edilmeli. Orman ürünleri sektörünün gelişmesine yönelik yeni stratejiler oluşturulmalı. Ormanların geliştirilmesi ve korunmasına yönelik gerekli finansman sağlanmalı.''

-Su Kanunu çıkarılmalı-

Su Kanunu'nun bir an önce çıkarılması ve uygulanması istenen şurada, havza ölçeğinde etkin bir su yönetimi için izin, izleme, denetim ve yaptırım bütünlüğünün sağlanması talep edildi.

Şurada alınan suyla ilgili kararlar şöyle:

''Ulusal su potansiyelinin etkin kullanımı için gerekli tedbirler alınmalı. Su kütleleri ulusal izleme sistemi geliştirilmeli. Suyun korunması, kullanımı ve geliştirilmesi için uygun yatırım ve finansman modelleri geliştirilmeli. Su kaynakları için çevresel kalite hedefleri, standartları ve tedbirleri belirlenmeli. Su kaynaklarının korunması için noktasal ve yayılı kaynaklardan gelen kirlilik yükleri azaltılmalı.

-İklim değişikliği ile mücadele-

Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele istenen şurada diğer talepler şöyle:

''Çölleşme ve erozyondan etkilenen alanların ıslahı ve sürdürülebilir yönetimi sağlanmalı.

-Ülkemizin topoğrafik ve meteorolojik şartları, sektörlerin meteorolojik ürün ve hizmet talepleri göz önünde tutularak, veri kalitesi arttırılmalı ve meteorolojik gözlem ağı genişletilmeli.

-İklim değişikliğinin belirlenmesine yönelik genel projeksiyon çalışmaları geliştirilerek sürdürülmeli.

-İklim değişikliğinin sektörel etkisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar arttırılmalı.

-İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisinin havzalar bazında belirlenmesine yönelik çalışmalar arttırılmalı.

-İklim değişikliğine uyum çalışmaları yapılmalı.

-Taşkın yönetiminde etkinlik arttırılmalı.

-Kuraklık yönetim politikaları oluşturulmalı.

-Sürdürülebilir biyolojik çeşitlilik yönetimi tesis edilmeli.

-Tür koruma çalışmalarında etkinlik arttırılmalı.

-Korunan alanların etkin yönetimi sağlanmalı.

-Hassas ekosistemler etkin yönetilmeli.

-Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem ekonomisi tesis edilmeli.

-Yaban hayatı sürdürülebilir yönetilmeli.

-Sürdürülebilir av yönetimi sağlanmalı.

-Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu tesis edilmeli.

-Doğa koruma politikaları kalkınma politikalarına entegre edilmeli.

aa