Orman İçi Sular Alabalıkla Dolacak

Orman İçi Sular Alabalıkla Dolacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, 2023 yılına kadar 50 milyon alabalık yavrusu orman içi sulara bırakılacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, 2023 yılına kadar 50 milyon alabalık yavrusunun orman içi sulara bırakılması hedefleniyor.
 
Proje kapsamında, 2005 yılından bugüne kadar 8 milyon 615 bin alabalık derelere bırakıldı.
 
"Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında üretilerek doğaya salınan balıkların salım başarılarının tespit edilmesinde yapılacak izleme çalışmaları, 2014'te imzalanan işbirliği protokolüne uygun olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
 
Bu çerçevede, salım başarısını izlemek için orman içi sulara bırakılan alabalıkların bir kısmı markalanıyor.
 
Trabzon İli Çaykara İlçesi Büyük Yayla deresine bu yıl bırakılan markalanmış alabalıkların salım başarısının tespiti için 11 Eylül 2014 tarihinde balıkların salındığı derenin farklı kısımları elektroşokla taranarak yakalanan markalı alabalıklar, boy ve ağırlıkları ölçüldükten sonra yeniden akarsuya salındı.
 
Markalı alabalıklar tabiata uyum sağladı
Doğaya salınan markalı alabalıkların ilk izleme çalışmaları neticesinde, alabalıkların tabiata tutundukları, boy ve ağırlık olarak gelişme gösterdikleri, kondisyon faktörlerinde azalma meydana gelmediği ve doğal alabalıklarla aynı ortamı paylaştıkları tespit edildi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman içi sularda doğal ve endemik alabalık türlerinin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ilkesi çerçevesinde üretim ve tabiata salım çalışmalarını sürdürüyor. Yürütülen çalışmaların başarıya ulaşması maksadıyla izleme çalışmaları ve üniversitelerle işbirliği de devam ediyor.
 
Orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonu artırılacak
2005 yılında uygulamaya geçilen, orman içi sulardaki doğal alabalık popülasyonlarının artırılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bu projeyle bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, doğal türlerin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ve sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi hedefleniyor.
 
Orman içi dere, göl ve göletlerden alınan anaçlardan üretilen yavru balıklar, tekrar anaçların alındıkları kaynağa bırakılıyor. Bu kapsamda, 2005 yılından bugüne kadar 8 milyon 615 bin alabalık orman içi sulara salındı.
 
İlk etapta 6 ilde başlatılan proje bugün 20 ilde, 47 dere ve gölde devam ediyor. 2023 yılına kadar 50 milyon alabalık yavrusunun yetiştirilerek orman içi sulara bırakılması planlanıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.