Orkidenin zerafeti ölümsüzleşti

Orkidenin zerafeti ölümsüzleşti

Çekmeköy’ün gizli kalmış bahçelerinden birinde; binlerce saksılık orkide serası tüm ihtişamıyla Türkiye’de orkide yetişebildiğini gösteriyor.

5 yıllık çalışmanın sonucunda kurutulabilen orkide çiçekleri ise ölümsüzleşerek evleri, ofisleri süsleyip kadınların vazgeçilmez aksesuarlarından oluyor.

İstanbul Çekmeköy'de yeşillikler arasında kaybolmuş, kapısında tabelası bile olmayan, gizli bir bahçe var. Toprak yoldan gidilen, dalların arasında kaybolan kapıdan içeri girildiğinde şaşkınlık yerini hayranlığa bırakıyor. Ağaç dallarından gökyüzünün görülmediği bahçenin sol tarafında bir dere akıyor. Su sesinin huzurunu hissetmek için biraz soluklanayım derseniz Afrika'dan getirtilen bin 254 yıllık ağaçlardan yapılan masalar karşılıyor sizleri. Çiftliğin sahibi, yoğun çalışma temposunu ve şehrin stresini arkasında bırakmış olan İstanbullu iş adamı Ziya Soner. Yıllarca Hürriyet Gazetesi'nde yöneticilik yapan Soner, 1992 yılında gazetenin el değiştirmesine karşı olduğu için yöneticilikten ayrılmış. Son dönemlerdeki tek uğraşı çiftliği olan Soner gizemli ve büyüleyici bir çiçek olan orkideyi Türkiye'de yetiştirmeyi başaran tek kişi olmakla beraber, kurutup çeşitli objelere de dönüştürüyor.
ZOR DEDİLER
Hobi olarak başladığı orkide yetiştiriciliğine yatırımının büyük bölümünü ve zamanını harcayan Soner, “80'li yıllarda orkide, ithal ediliyordu. Türkiye'de yetiştirilmesi çok zor deniyordu. Zor dendiği için ben o işin üstüne giderim. Ailem yapamazsın dedikçe, başarmak için daha çok kamçılandım. Konuyu araştırdım. Orkidelerin damızlıklarını ithal ettim. Ege Üniversitesi'nden bir profesör ile görüştüm ve Macar bir hocadan yardım alarak serayı kurdum. Orkideler bir ara 20 bin saksıya ulaştı. 2 yangın geçirdik. Bir keresinde de kışın kardan dolayı büyük bir zarara uğradık. Şu anda sonsuza kadar neslini devam ettirecek bitkilerimiz var” diyor.
 
En ufak yanlışta çöp oluyor
Narinliği, kısa dönemlerde çiçek açması ve bakımlarındaki zorlukla bilinen orkide, çiçeklerinin kurutulabilmesiyle Ziya Soner'in çiftliğinde farklı bir boyut kazandı. İçinde binlerce orkidenin bulunduğu seradan elde edilen çiçekler, kurutularak çeşitli aksesuarlar üretiliyor. Kadınların vazgeçilmezi takıdan, ev ve ofis süslerine kadar onlarca çeşit eşya yapımında kullanılan orkidelerin bakımları da kurutulma şekli de bir sır olarak saklanıyor. Dalında bile narin olan orkide çiçekleri, büyük bir özenle kurutulduktan sonra ipekten bile daha yumuşak ve ince oluyor. En ufak bir yanlış harekette çöp olan orkideler, usta tasarımcıların ellerinde yeniden hayat buluyor.
5 yıl kurutmak için uğraş verdi
 
İmkânsızı başardıktan sonra başka bir imkânsız için kolları sıvayan Soner yılın birkaç ayı çiçek açan orkidelerin çiçeklerinin kurutulması ve başka şekillerde hayatımızda kalması için 5 yıl boyunca çalışmış. Bu beş yıl içerisinde neredeyse 20 bin belki daha fazla orkideyi çöpe attıklarını söyleyen Soner, sonunda geçen sene buldukları kurutma yöntemiyle kafasına koyduğu bir işin daha üstesinden gelmiş. Soner, güneşte kurutmaktan fırınlamaya kadar birçok kurutma tekniği deneyip başarısız olduklarını anlatıyor. Dünyada orkideyi kurutmak için yapılan bir çalışma olmaması sebebiyle danışacak kimseleri olmadığını açıklayan Soner, orkide kurutmayı başaranın bir Türk olmasının gurunu yaşıyor. Kurutma dışında cilalanan orkidelerin bir yere yapışmaması için özel bir kâğıt bulan Soner, satıcının bile kâğıdın hangi amaç için kullanıldığını bilmediğini ifade ediyor.

Bir orkide için 4 gün

Kurutma ve boyama işini yapan 3 kişilik ekibin başında olan Yasemin Temelkök orkideleri kurutup ölümsüz hale getirmenin çok meşakkatli olduğunu anlatıyor. Dallarıyla toplanan orkidelerin yurt dışından getirtilen beyaz kum halindeki ilaçların içinde en az 5 saat en fazla bir gün bekleterek suyunun çekilmesi sağlanıyor. Nemini tamamen kaybeden orkideler Birsen Temelkök, Sibel Ulubaş ve Vahide Kalafat'ın ellerinde bir gün bir yüzü diğer gün öbür yüzü olmak üzere 4 günde 2 kat cila yapılıyor. Böylece orkideler cam gibi parlıyor. Cilalama işleminden sonra tasarımcı Emine Hacıoğlu devreye girerek narin çiçekleri birbirinden değişik objelere dönüştürüyor.
 
Kadınların eliyle hayat buluyor

Orkidenin kadınların güzelliklerine güzellik katacağını belirten Ziya Soner, “İşlemesini bile kadının yapması daha doğru. Birkaç kere ben cilalamayı denedim ama hep yırtıldı. Kadın elinde bir bebek gibi muamele görerek son halini aldı. Yaratılış itibariyle de Allah kadınları daha narin ve zarif yaratmış, orkideler gibi” diyor.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.