Organlarınıza iyi bakın, çünkü yedek parça garantisi yok

Organlarınıza iyi bakın, çünkü yedek parça garantisi yok

Prof. Dr. Karademir: Organlarınıza iyi bakın, çünkü yedek parça garantisi yokTransplant uzmanı Prof. Dr. Sedat Karademir, organların iflasına ve organ nakline ilişkin tespitlerde bulundu.

 “Organlarınıza iyi bakın, çünkü yedek parça garantisi yok. Organ nakli de maddi ve manevi açıdan pahalı bir tedavi şekli.” dedi.

Prof. Dr. Sedat Karademir, yaptığı yazılı değerlendirmede, en güvenli ve ucuz sağlık hizmetinin, hastalığın önlenmesi olduğunu belirterek, “Hasta olduktan sonra tanı amaçlı kullanılan pahalı görüntüleme ve laboratuvar testleri, tedavi gerektiğinde de uygulanan cerrahi veya tıbbi yöntemler ciddi maliyet, iş gücü, bilgi ve deneyim gerektirir. Kişilerin kendi sağlıklarının ve koruyucu toplum sağlığının ihmal etmesi, gereksiz pek çok organ kaybına neden olmaktadır.” bilgisini verdi.

Gereksiz organ kayıplarına ilişkin çarpıcı örnekler de veren Prof. Karademir, şöyle devam etti: “Bu ülkenin nakil cerrahları olarak yıllarca, çatapat yiyen çocukların kaybedilen karaciğerlerini değiştirdik. Zehirli mantarların yenmesiyle yok olan karaciğerlerin yerine yenilerini koyduk. Ne yazık ki karaciğerin hemodiyaliz gibi bir alternatifi de yok. Gitti mi tutamazsınız. Kadavra organ bulmaktaki zorluk hepimizin malumu. Bu sorunu aşabilmek için sağlıklı akrabaların karaciğer parçalarını aldık, naklettik. Basitçe önlenebilecek bir şey için ağır bedeller ödedik, ödettik. Ayrıca, yukarıdaki saydığımız önlenebilir ani nedenler dışında, uzun dönemde karaciğeri yetmezliğe götüren etkenlere baktığımızda listenin başında Hepatit B, Hepatit C, alkol ve karaciğer yağlanmasını görüyoruz. Bunların da hiçbiri kader değildir, hepsi önlenebilir hastalıklardır.”

Böbrek sağlığına ilişkin ise Prof. Karademir, “Yüksek tansiyonu bulunduğunun bile farkında olmayan, olsa da düzenli bir tedavi uygulamayan, şekerinin tehlikeli sınırlarda gezdiğini bilmeden yaşayan, bilse de düzgün insülin kullanımını ihmal eden ya da diyetine önem vermeyen çok kişi var. Yüksek tansiyon ve şeker, böbreği en çok yoran iki nedendir. Bu yüke dayanamayan böbrekler iflas ettiğinde, diyaliz gibi hem insanın sosyal hayatını altüst eden hem de ülkeye ciddi maliyet getiren bir tedavi modeline geçiliyor. Sonra da organ nakliyle bu hastaların diyalizden kurtulmasına çaba gösteriliyor. Bütün ülkeler, karaciğer naklini değil ama böbrek naklini destekler. Çünkü, diyaliz işlemi yüksek maliyetli ve uzun yıllar süren bir tedavi modelidir. Ülke ekonomisine ciddi bir yük getirir. Ayrıca, hiçbir şey böbreğin yerini tutamaz. Diyalizdeki bir hastanın, böbrek nakli sonrası nasıl değiştiğini, sağlıklı görünüşüne kavuştuğunu görmeniz gerekir. Dolayısıyla diyaliz kaçınılmaz hale gelmişse, biran evvel ondan kurtulmanın yolları aranmalıdır. Özetle, sorunların buralara kadar ilerlemesini engellememiz gereklidir. Ne yazık ki organlarımız için yedek parça garantisi yok. Organ nakli de hasta için yorucu, ülke için pahalı bir tedavi şeklidir.” açıklamasında bulundu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.