Organik fındık üreticisi tepkili

Organik fındık üreticisi tepkili

Türkiye'de en çok fındık üretiminin yapıldığı Ordu'da 'organik fındık' üreticileri ürünlerinin normal fındık ile aynı fiyattan işlem görmesine sert tepki verdi.

Türkiye'de en çok fındık üretiminin yapıldığı Ordu'da herhangi kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan üretimi gerçekleştirilen 'organik fındık' harmanda kaldı.

Ordu'da son olarak kimyasal gübre kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan, toprak, hava ve su kaynaklarını kirletmeden, çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığını korumayı amaçlayan organik fındık üretimi yapan üreticiler, ürünlerinin normal fındık ile aynı fiyattan işlem görmesine sert tepki verdi. Organik fındık üreticisi Ahmet Gündoğdu, kimyasal gübre kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan organik fındık üretimi yaptıklarını ancak gereken değeri görmediklerini söyledi. Dünyanın organik tarıma geçtiği bir ortamda kendilerinin organik fındık üretimi yapmaya başladıklarını, yıllardır en küçük kimyasal gübre ve ilaç kullanmadıklarını ve ürünlerinin sertifikalı olduğunu belirten Gündoğdu, “Ürettiğimiz ürün ve bahçemiz sertifika firması tarafından her yıl denetlenir, incelenir. Yıllardır kimyasal gübre ve ilaç kullanmadık. Organik fındığın üretimden tüketime kadar tüm aşamaları sertifikalıdır. Ancak serbest piyasada hiçbir tüccar organik fındık almıyor. Alırsa da normal fındıklarla aynı fiyata 12 liradan alıyor. Oysa organik fındık 17-18 lira olmalıdır" dedi.
4 BİN TON ORGANİK FINDIK
Ordu'da 742 dekar alana sahip 37 üretici organik fındık üretiyor. Buna göre Altınordu ilçesine bağlı Kızılhisar Mahallesi'nde 34, Kayadibi, Bayadı ve Bucak mahallelerinde 1'er olmak üzere 37 üreticiye ait toplam 742 dekar alanda kimyasal gübre kullanmadan organik fındık üretimi gerçekleştiriliyor. Halen yeni başvuruların değerlendirilmesiyle birlikte organik fındık üretimi yapan üretici sayısının yıl sonuna kadar 90'a ulaşacağı kaydediliyor. Ordu'da yılda yaklaşık 4 bin ton organik fındık üretimi gerçekleştirildiği belirtildi.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.