Organ bağışında artış!

Organ bağışında artış!

Sağlık Bakanlığı’na göre 38 bin 546 kişi yüzünü, 23 bin 561 kadın da rahmini bağışladı

Sağlık Bakanlığı, Başarılı nakiller, Türkiye, organ bağışı, 38 bin 546 kişi yüzünü bağışladı, 23 bin 561 kadın da rahmini bağışladı Sonra Oku

Soner Özcan'In haberi:

Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı rahim ve yüz nakilleri bağışçı sayısında büyük bir artışa neden oldu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 38 bin 546 kişi yüzünü, 23 bin 561 kadın da rahmini bağışladı. En fazla bağışlanan organ ise böbrek oldu. Ülke genelinde 60 bin 810 kişi, yaşamını yitirdikten sonra böbreklerinin kullanılması için organ bağış kartı aldı.
Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi verilerine göre; Türkiye’de 61 bin 549 kişi organ ve doku bağışında bulunarak organ bağış kartı aldı. Bağışçıların neredeyse tamamı, böbrek, kalp, karaciğer, akciğer, pankreas ve incebağırsağını bağışlarken, yüz, kol, bacak ve deri gibi kompozit organların bağışçı sayıları 38 binlerde kaldı. Türkiye’de en fazla organ bağışının yapıldığı il 9 bin 983 kişiyle Izmir oldu. Istanbul 8 bin 748 kişiyle ikinci sırayı alırken, Adana 4 bin 972 organ bağışıyla üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ili Manisa, Ankara, Samsun, Balıkesir, Giresun, Diyarbakır ve Konya takip etti. Muş, Kilis ve Iğdır’da ise hiç organ bağışı yapılmadı.

KADAVRA SAYISINA YANSIMADI
Bağış kartının tek başına yeterli olmaması (aile onayı gerekiyor) nedeniyle bağışçı sayısındaki artış kadavra oranına yansımadı. 2013 yılında beyin ölümü gerçekleşen bin 708 kişiden 379’unun organları yakınları tarafından bağışlandı. Bu yıl beyin ölümü gerçekleşen 594 kişiden ise sadece 129’unun ailesi nakil için onay verdi.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.