Ordu’da kaynak sularına dikkat

Ordu’da kaynak sularına dikkat

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, son günlerde Ordu’da görülen ishal, kusma ve halsizlik vakalarının şebeke suyundan değil, kırsal alanda kullanılan kaynak sularından kaynaklandığına dikkat çekti.

Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, son 10-15 gündür gelen hasta şikayetlerine bakıldığında ishal ve kusma gibi vakaların arttığını belirtti. Doç. Dr. Enginyurt, ishal, kusma ve halsizlik şikayetiyle ilgili gelen hastalara hangi suları tükettiği sorulduğunda daha çok kaynak sularını kullandıklarını belirttiklerini ifade ederek, “Hatta övünerek köydeki çeşmelerinden damacanalarla su taşıdıklarını söylüyorlar. Kaynak sularının kökeninin nereden geldiğini bilmiyoruz ve kaynakların tamamının Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kontrol edilebilme imkanı da bulunmuyor. Hepimizin bir köyü var ve hepimiz bahçelerimizin bir köşesine çeşme yaparak bazı kaynak sularını kullanarak tüketiyoruz. Bu tip kaynak sularının kaynağını ve nereden geldiğini bilmediğimiz için sağlık açısından uygun değil” dedi.

Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kaynak sularının neden tüketilmemesi gerektiğini şöyle açıkladı: “Hepimiz bu bölgede yaşıyoruz ve bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi'nde yerleşimin olmadığı bir alan yok. Bölge çok dağınık bir yerleşim yapısına sahip. Köylerimiz bildiğiniz gibi toplu değil seyrek bir şekilde konumludur. Evler dağınık olduğu için atık su ve kanalizasyonlar çevreye düzensiz olarak bırakılmaktadır. Bu yüzden temiz kaynak suyu bulabilmek maalesef Karadeniz Bölgesi için pek mümkün değildir. Kaynak suyu içmek veya tüketmek isteyen vatandaşlarımızın halkın anlayacağı dilden konuşmak gerekirse, suları fokurdama derecesine kadar kaynatıp soğuttuktan sonra tüketmeleri gerekir.”

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.