'Ördek otu, Burdur Gölü'ndeki faunayı olumlu etkiliyor'

'Ördek otu, Burdur Gölü'ndeki faunayı olumlu etkiliyor'

MAKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülle, Burdur Gölü'nde son 4-5 yılda yaygınlaştığı gözlenen ördek otunun faunayı olumlu etkilediğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü'nde son 4-5 yılda yaygınlaştığı gözlenen ördek otunun faunayı (belirli bölgede yaşayan hayvanlar) olumlu etkilediğini söyledi.

Gülle, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir zamanlar 210 kilometrekarelik yüz ölçüme sahip gölün kapladığı alanın 130 kilometrekareye kadar gerilediğini anlattı.

Suyunun süratle çekilmesi ve kirliliğin gölün başlıca sorunları arasında yer aldığına dikkati çeken Gülle, "Bunlar dünyanın birçok bölgesindeki göllerin ortak sorunları. Özellikle insan baskısının arttığı, yoğun ekonomik faaliyetler ve iklimsel dengesizlikler, sucul sistemleri olumsuz etkiliyor" diye konuştu. Gülle, ördek otunun özellikle kış aylarında göle gelen su kuşlarının, ördekgillerin en önemli besinini oluşturduğunu söyledi. Özellikle otçul ördeklerin bu bitkiyi çok sevdiğini aktaran Gülle, sözlerini şöyle tamamladı: "Ördekler dalarak bu bitkiyle yoğun şekilde besleniyor. Bitkinin artışı göldeki faunayı da olumlu etkiliyor, özellikle sucul böcekleri fakat uzun süreçte bitkinin aşırı gelişimi, öldükten sonra su altında kalırsa oksijen tüketimine neden olabilir. Genel anlamda bitkinin göle şu anda olumsuz etkisi söz konusu değil. Aksine olumlu etkisi söz konusu ama bunun ne kadar devam edeceğini göldeki tuzluluk artışı belirleyecek."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.