Online Kalp Tarama Projesi

Online Kalp Tarama Projesi

İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan "Online Kalp Tarama Projesi" sayesinde 611 öğrencinin hayatı kurtuldu.

Genel sekreterlikten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, İstanbul ve Edirne'de 202 bin öğrenciye yapılan tarama sonucunda 611 öğrencinin kalbinde sorun çıktığını belirterek, ebeveyleri çocuklarını okula başlamadan önce mutlaka kalp taramasından geçirmeleri konusunda uyardı
EKG taramasının hiçbir zararı olmadığını, aksine çocukların hayatını kurtardığını vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

"Anne babalar dahi çocuğunun kalbinin sorunlu olduğunu fark edemeyebilir. Kalp rahatsızlığı gizli olarak ilerleyebilir. Aileler yaz tatilini de fırsat bilerek çocuklarını okula başlamadan kalp taramasına götürmeli, küçük yaşlarda erken teşhis edilen hastaların tedavi süreci de daha olumlu sonuç veriyor. Şu anda proje kapsamında 611 kalp hastası öğrenci tespit ettik ve 17 hastamızı hemen ameliyat ettik. Diğerleri ise ilaçla veya ayakta tedavi ediliyor. Hedefimiz 2016 yılı sonuna kadar 1 milyon öğrenci ve bin 83 okulda kalp taraması yaparak, rahatsızlığı olan öğrencilerin tedavisini yapmak. Kamu ve özel okul ayrımı yapmaksızın tüm öğrencilerin EKG çekimlerini yapıyoruz.

14 pediatrik kardiyolog, 18 hemşire ve diğer personelle birlikte toplam 42 kişilik bir ekiple haftanın 5 günü kalp taramasını aralıksız olarak devam ettiklerini bildiren Bakır, çekilen EKG'lerin online veri yükleme sistemiyle Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet veren İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan ana bilgisayara aktarıldığını ve pediatrik kardiyologlar tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

Öğrencilerin aileleri de yakın takibe alınıyor

Yapılan son taramalarda Esenyurt İbrahim Özaydın İlköğretim Okulu öğrencisi 11 yaşındaki Gülcan Çakar'ın kalbinin delik, kalp kapakçığının da hasarlı olduğunu tespit ettiklerini aktaran Bakır, şöyle devam etti:

"Hemen ameliyata alarak sağlığına kavuşmasını sağladık. Tarama yaptığımız çocuklarımızın bir kısmı da ayakta tedavi edilecek seviyede. Kalp taraması yapılmadan önce onay aşamasında anne ve babaların tedirgin olmaması gerekiyor. Yapmış olduğumuz taramalar sonucunda bazı hastaların ileri derece risk altında olduğunu fark ettik. Çocuklarımıza kalp taramalarını küçük yaşlardayken yaptırırsak rahatsızlıklarını erken zamanda fark edip, kalp hastalığı ilerlemeden ve kalıcı hasar bırakmadan tedavi şansımız var."

Sadece rahatsızlığı bulunan öğrencileri değil, bu öğrencilerin ailelerini de yakın takibe alarak genetik faktörleri incelediklerine dikkati çeken Bakır, çalışmanın Edirne'de ve İstanbul'un kendilerini bağlı diğer ilçelerinde de süreceğini bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.