Onların yüzü 2013 yılında güldü

Onların yüzü 2013 yılında güldü

Türkiye, geçtiğimiz yıl 105 ülkeye yaklaşık 275 bin ton iç fındık ihraç ederek, karşılığında 1 milyar 760 milyon dolar gelir elde etti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının fındık ihracatçıları açısından bereketli ve güzel geçtiğini belirtti.

Geçen yıl 275 bin ton iç fındık ihraç edildiğini dile getiren Gürsoy, şunları söyledi:
"Rakamsal olarak 2012 yılı ile karşılaştırdığımızda 2013 yılında 9 bin ton daha fazla fındık ihraç etmiş durumdayız. Çok büyük fark olmamasına rağmen yine de tablo bizi sevindirdi. Döviz bakımından değerlendirdiğimizde ise 2012 yılında 1,8 milyar dolar gelir sağlanmışken, 2013'de ise 1 milyar 760 milyon dolar döviz sağlanmış durumdayız. Genel olarak değerlendirdiğimizde 1,8 milyar dolarlık ihracat gelirimizi korumaktayız. Bu oldukça sevindirici bir gelişme. 2013 yılında bir önceki yıla göre fazla ihracat yapmamız hepimizi mutlu etti. Fındık ihracatçısının yüzü 2013'te güldü."

-"Fındık tüketimi istikrarlı şekilde artıyor"

Bu yıldan umutlu olduklarını belirten Gürsoy, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak yaklaşık 105 ülkeye fındık ihracatı yapıyoruz. Bu ihracatın yüzde 74'ü Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. En fazla Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler fındığımızı satın alıyor. Bilindiği gibi genellikle çikolata ve dondurma sanayisinde fındık tercih ediliyor. Fındık tüketimi istikrarlı şekilde artıyor. Hem dünyada hem de ülkemizdeki artışla 2014 yılında da bu rakamların korunacağını ümit ediyoruz. Hatta daha iyi rakamlara ulaşırız diye umut diyoruz. Tarımsal ürünler arasında en büyük ihracat girdisi sağlayan fındığın bölgemiz adına olduğu kadar ülkemiz adına da son derece önemli bir ihraç ürünü olduğunu görüyoruz."

Gürsoy, 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılması açısından son gelişmelerin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.