Onların solcuları cami ibaresinin kaldırılmasına karşı çıktı

Onların solcuları cami ibaresinin kaldırılmasına karşı çıktı

Katolik Kilisesi'nin girişimiyle Kurtuba Cami-Katedrali'nden "cami" ibaresinin kaldırılmasını eleştirdi.

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesindeki Kurtuba kentinde daha önce belediye başkanı olarak görev yapan sol görüşlü partilerden beş siyasetçi, Katolik Kilisesi'nin girişimiyle Kurtuba Cami-Katedrali'nden "cami" ibaresinin kaldırılmasını eleştirdi.

Yayımladıkları manifestoda Kurtuba Cami-Katedrali'ndeki isim değişikliğinden "derin bir endişe duyduklarını" belirten beş eski belediye başkanı, "Temel değerlerimize karşı gelen bu incitici girişimi önlemek için kamu görevlilerinin kararlı ve acil bir şekilde harekete geçmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.

Katolik Kilisesi'nin "haksız" bir şekilde tarihi ve kültürel bir değerden "cami" ibaresini çıkardığını belirten eski belediye başkanları, ismin Kurtuba Kilisesi olarak kayıt edilmesinin "anayasaya uygunluğu şüpheli bir yasayla yapıldığını" ifade etti.

Manifestoya İspanya'da iktidarda bulunan muhafazakar görüşlü Halk Partisi'nden (PP) olan Kurtuba Belediye Başkanı Jose Antonio Nieto veya PP'den herhangi bir siyasetçi imza atmadı. Kurtuba eski belediye başkanlarından Herminio Trigo, gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu konuda PP'nin tavrının ne olduğunu biliyoruz. Her zaman kilisenin tezlerini savunuyorlar" dedi.

Bu arada, Kurtuba Cami-Katedrali'ndeki isim tartışmasına bir çözüm bulunması için Katolik Kilisesi, İspanyol hükümeti, Kurtuba Belediyesi ve Endülüs özerk yönetimi hükümeti arasında şubat ayında yapılması öngörülen toplantının, 22 Mart'ta Endülüs özerk yönetiminde yapılacak erken yerel seçimlerden dolayı erteleneceği iddia edildi.

785 yılında Endülüs Emevi hükümdarı I. Abdurrahman'ın talimatıyla San Vicente bazilikasının üzerine inşa edilen Kurtuba Camisi, Katolik Krallığı'nın bu bölgedeki toprakları tekrar ele geçirmesiyle 1236 yılında kilise kayıtlarına göre katedral olarak tanınmış ve 1523 yılında caminin içinde katedral inşa edilmişti.

İspanya'daki mevcut yasaları kullanarak kamusal yönetime hiçbir bildirimde bulunmadan Kurtuba Cami-Katedrali'ni 2006 yılında üzerine kaydeden kentteki piskoposluk, 2014 yılı sonlarında tarihi binanın adındaki "cami" ibaresini tüm turistik tanıtımlardan çıkartarak tarihi ve dini mekanın sadece "Cordoba Katedrali" olarak adlandırılmasını sağlamıştı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.