Onların da önü açılıyor

Onların da önü açılıyor

Meclis'te kabul edilen ve Çankaya'da onay bekleyen internet düzenlemesi, dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin Türkiye'de ofis açmalarının önünü açıyor

Bu sayede şirketler kişisel hak ihlalleriyle ilgili gerekebilecek önlemleri daha hızlı alabilecek.

Yeni internet düzenlemesi ile yer sağlayıcıların yurt içinde faaliyet göstermesi kolaylaştırılıyor. Yani Twitter, YouTube, Facebook gibi kuruluşların Türkiye'ye gelmesinin önü açılacak. Hapis cezalarının kaldırılması ile de yer sağlayıcılarının Türkiye'ye gelmesinin önü açılıyor.

HAPİS CEZASI ENGELDİ

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen ama herhangi bir belge eksikliği söz konusu olduğunda hapis cezasıyla karşılaşan yer sağlayıcıları yeni kanunda tüm hapis cezalarının kaldırılıp para cezasına dönüştürülmesi ile artık Türkiye'ye gelebilecekler. Ayrıca ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet kafeler konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlü olacak.

ÇOCUKLARA KORUMA

Meclis'ten geçerek onay için Çankaya'ya gönderilen internet düzenlemesi ile internet toplu kullanım sağlayıcılar (İnternet kafeler vb.) ailenin ve çocuğun korunması hususları da denetim süreçlerine dahil edilirken, suçun önlenmesi ve suçlunun tespiti yönündeki tedbirler etkinleştiriliyor.

Kafeler tebir almak zorunda

Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlü olacak. Aynı zamanda ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür olacak.

Düzenleme ile gelen yenilikler

- Hapis cezaları kaldırılırken hürriyeti bağlayıcı cezalar para cezasına dönüştürülüyor.

- Kişilik hakkı ihlallerinin etkin olarak önlenmesi öngörülüyor.

- Erişim sağlayıcılar birliği oluşturulmak suretiyle tedbir kararlarının sivil inisiyatif tarafından etkin ve hızlı şekilde uygulanması usulü benimseniyor.

- İnternet toplu kullanım sağlayıcılar(İnternet kafeler vb.) ailenin ve çocuğun korunması hususlarıda denetim süreçlerine dahil edilirken, suçun önlenmesi ve suçlunun tespiti yönündeki tedbirler etkinleştiriliyor.

- Erişim engelleme kararının, süresiz olarak verilmesi yerine değişiklikle, belirli bir süre ile sınırlı olarak verilmesine imkan tanınıyor.

- İnternet üzerinden kişi hakkı ihlallerinin (özel hayatın gizliliğinin ihlali başta olmak üzere) çok kısa süre içerisinde etkin olarak giderilmesi sağlanıyor.

- Özel hayatın gizliliğinin ihlalinin çok kısa sürelerde önlenmesine yönelik tedbirler öngörülüyor.

- Erişim engellenmesi tedbiri kararlarının öncelikle ve esas olarak yalnızca hakkın ihlalilin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, v.b) ve URL adresi şeklinde, içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilebileceği, ancak son çare prensibi çerçevesinde mecburiyet durumunda sitenin erişiminin engellenmesine karar alınabileceği düzenleniyor.

- İnternetin güvenli kullanımını sağlama ve bilişim şuurunu geliştirmeye yönelik çalışmalara yer veriliyor.

Yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.