Onlar da Ayasofya'yı bekliyor

Onlar da Ayasofya'yı bekliyor

Müslümanların açılmasını dört gözle beklediği Ayasofya'nın içinde yaşayan hayvanları da meşhur

Müslümanların açılmasını dört gözle beklediği Ayasofya'nın içinde yaşayan hayvanları da meşhur. Bunların başında Gli adlı kedi geliyor. Köpekler, güvercinler ve bal arıları bile var.

Yeni Şafak'tan Harun Karaburç'un haberine göre kedi Gli, Ayasoya Müzesi çalışanları tarafından imparatoriçe olarak çağrılıyor.

ABD eski Başkanı Barack Obama’nın onu sevmesiyle bir anda hem ülkemizde hem de dünya gündemine yerleşen Gli şu anda 14 yaşında. Onun her türlü bakımıyla 14 yıldır ilgilenen Müze Müdür Yardımcısı Defne Bali şöyle anlatıyor Gli’yi: “Gli üç kardeşti. Kızım ve Pati isminde bir kız bir erkek kardeşi vardı. Erkek kardeşi Pati erken yaşta öldü. 2004 doğumlular. Kızım’la birlikte benim masamın altında büyüdüler. Aslında ismi Gri’ydi ama şaşı olduğunu fark edince şakayla ismi Gli’ye döndü. Gli için çoğumuz acaba içinde bir imparatoriçe mi yaşıyor diye düşünüyoruz. Duruşuyla bakışıyla hakimiyetiyle çok farklı bir kedi.”

AZ KALSIN YEMEK OLUYORDU

Yıllar önce Koreli bir turistin girişte Gli’yi yakalayıp çantasının içine koymaya çalışırken yakalamasını Bali şu sözlerle anlatıyor: “Güvenlik görevlileri tarafından fark ediliyor bu durum. Biz de çok sonradan öğrendik. Yakalanan turistin verdiği cevap da çok korkunç: Ben bunu götürüp yiyeceğim. O bizim gözbebeğimiz. Bir Koreli’nin yemeği olmasından hoşlanmazdık tabi.” Gli’nin Ayasofya kültür envanterine girmesi hakkında Bali, “Eski Başkanımız Prof. Dr. Haluk Dursun 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti sırasında Ayasofya Kültür Envanteri diye bir kitap yazdı. Burada Gli’nin de adı ve fotoğrafı yer aldı. Haluk Dursun onlara Ketus Bizantekus derdi. Bu kedilerin soylarının Bizans’a kadar dayandığı tahmin ediliyor” diyor.

Ayasofya balı Anzer balı kadar meşhur olabilir

Ayasofya’da sadece kedilerin veya Gli’nin yaşamadığına, onlar dışında da pek çok canlıya ev sahipliği yaptığını söyleyen Hayrullah Cengiz, “Ayasofya’nın Doğu Roma döneminde bir anlamı var. Hangi suçu işlemiş olursa olsun Ayasofya’ya sığınanı kesinlikle oradan kimse gelip alamıyor. Biz de buradaki hayvanların hiçbirini zorla dışarı atmıyoruz. Gidene de mani olamıyoruz. Ayasofya’nın kedileri kutsaldır deyip buradan kedi alan birçok isnan oldu. Gli bizim en meşhur kedimiz. Ama başka kedilerimiz de var. Köpeklerimiz var. Güvercinlerimiz, arılarımız var. Hatta arkadaşlar bu sene ilk defa bana Ayasofya balı getirdiler çok az. Biraz gayret gösterirsek Anzer balı kadar meşhur olacak. Hem de belki yarışmalara katılabiliriz. Popüler bir bal olacağı kesin” diyor.

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.