Önce Kudüs sonra hac

Önce Kudüs sonra hac

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın haccın da ilk kıbleden başlaması için yürüttüğü çalışmalar sonuç verdi.

Pasaporta İsrail vizesi basılmadan yapılan turlarda hacı adayları, ilk Cuma namazını Mescid-i Aksa'da, ikincisini Mekke Kabe'de, üçüncüsünü de Mescid-i Nebevi'de kılacak.

Osmanlı döneminde hac ve umre ziyaretleri üç kutsal mescidin ziyaretinden oluşuyor ve kutlu yolculuk ilk kıblemize ev sahipliği yapan Kudüs'ten başlıyordu. Cumhuriyet dönemi boyunca birkaç özel tur hariç uygulanmayan bu ziyaretler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişimiyle yeniden hayata geçirildi.

DİPLOMATİK ÇÖZÜM

Geçtiğimiz şubat ayında Kudüs bağlantılı ilk umre seferleri de gerçekleştirildi. Hac döneminin gelmesiyle Kudüs bağlantılı hac seferleri de gündeme geldi. Tur operatörleri tarafından düzenlenen Kudüs bağlantılı hac turları, İsrail'in pasaportlara vize basması riski nedeniyle çok ilgi görmüyordu. Konuya el atan Diyanet İşleri Başkanlığı, şubatta İsrail'le yürüttüğü diplomatik görüşmelerden sonuç aldı. Buna göre, tur operatörleri Ürdün Havalimanı'na uçup, 70 kilometre uzaklıktaki Kudüs'e otobüslerle geçecek. Kudüs'e girerken ise vizeler küçük bir kağıda basılacak ve böylece pasaportta İsrail vizesi görülmeyecek. Hacı adayları Suudi Arabistan'a da rahatlıkla girilerek umre ve hac ibadeti yapabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişimiyle bu turlara olan ilginin de arttığı öğrenildi

ÜRDÜN'E UÇACAĞIZ

Kudüs bağlantılı umre ve hac turu düzenleyen İkram Tur yetkililerinden Yakup Ayaz, “Bu sene hacılarımızı ilk önce Ürdün oradan da Mescid-i Aksa'ya götüreceğiz. Ardından Medine-i Münevvere ve Mekke'ye geçeceğiz. Bu turu ilk olarak biz başlattık. Daha önce Medine'ye uçuyorduk. İstedik ki ecdat topraklarını yani Kudüs ve Mescidi Aksa'yı da ziyaret edelim. İnşallah bu sene hacılarımızla oraları ziyaret ettikten sonra Medine'ye geçeceğiz" dedi.

HACDA İLK DEFA

Daha önce Umre için bu turları düzenlediklerini ama hac için ilk kez yapacaklarını söyleyen Ayaz "Bu gün 150 kişi buradan gidiyor. Allah nasip ederse bundan sonrada devam edecek. Filistin'de Mescid'i Aksa, Eriha, Beytül Lahim, El Halil şehri, Ölü Deniz, Ağlama Duvarı, Doğuş Kilisesi gibi yerleri ziyaret edeceğiz” şeklinde konuştu. Düzenlenen turlarda ilk Cuma namazı Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'da, ikincisi Mekke Kabe'de, üçüncü cuma namazı da Medine'de Peygamberimiz'in kabrinin olduğu Mescid-i Nebevi'de kılınacak

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.