Önce fatura sonra yardım

Önce fatura sonra yardım

Hükümetin evlilik yardımı büyük ilgi gördü. Katkının ekonomiye de canlılık getireceğini belirten uzmanlar fatura önerisi getirdi. Bu sayede hem kaynağın doğru yönde kullanılması sağlanacak hem de reel sektöre katkısı olacak.

Türkiye’de her yıl 500-600 bin civarındaki evlilik olduğuna işaret ediliyor. Ekonomi bürokrasisi, her yıl 500 bin kişinin yaptığı harcamaların 500 bin noktadan ekonomiye girdiği değerlendirmesi yapıyor. Bu kapsamda da hükümetin önümüzdeki dönem ekonomide önemli bir teşvik desteği oluşturacak evli çiftlere destek projesine ekonomi kurmaylarına göre önemli fırsatlar sunacak. Vergi indirimi ve nakit desteğin ekonomiyi canlandıracağına dikkat çeken uzmanlar, ancak verilecek desteğin fatura karşılığı olması halinde ekonomiye ‘gerçekten’ destek verilmiş olacağını vurguluyor. Hükümet, proje kapsamında aile yardımında vatandaşın evlilik öncesi biriktirdiği tutara evlilik sırasında devlet yüzde 15 destek verecek. 

REEL SEKTÖR DESTEK

Atılacak adımla daha çok reel sektöre yönelik destek olunmasını gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de evlilik harcamalarında başı çeken mobilya, halı, yatak odası ve oturma odası takımı gibi ürün gruplarında da kayıt dışılığın yoğunluğuna da işaret ediyor. Bu çerçevede evlilikleri yüzde 15 gibi bir destek yerine, bu ürün gruplarının faturasının getirilmesiyle destek verilmesini üzerinde bir model geliştirilmesini öneren uzmanlar, vatandaşlara evlilikte yaptığı harcamaların faturası karşılığında KDV iadesi desteği gibi bir düzenleme ile ürün grubunun da kayıt altına alınacağına işaret ediyor. Uzmanlar, evlilik desteğinde ‘harcadığı kadar destek verilmesi’ gerektiğini dile getiriyor.

FİRMAYA KDV İADESİ DESTEĞİ

Diğer öneri de fatura karşılığında firmaya KDV iadesi olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, “Evlilik halinde ürün satan firma kestiği faturadaki KDV iadesini vergiden de düşebilir” tespiti yapıyor. Hükümetin ‘Reel sektörü mü, finans sektörünü mü desteklemeli’ kararını iyi vermesi gerektiği uzmanlarca ifade edildi.

Çeyiz hesabı

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  hükümet olarak doğuma müteakip  yaşını bitiren çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açılacağını açıklamıştı. Davutoğlu  "Bu hesaba da ‘çeyiz hesabı’ denilecek" demişti.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.