On binlerce Afrikalı Müslüman katliamdan kaçıyor

On binlerce Afrikalı Müslüman katliamdan kaçıyor

Orta Afrika'da katliamdan kaçan on binlerce Müslüman yollara düştü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Hristiyan militanlar, Fransa'nın başını çektiği barış gücü askerlerinin gözleri önünde katliam yaparken, çaresiz binlerce Müslüman'ın ülkeden kaçışı da sürüyor. Nüfusun yüzde 15'ini oluşturan Müslümanlar, canlarını kurtarmak için yollara koyuldu. Orta Afrika ve Çad uyruklu yaklaşık bin Müslüman, ülkede yürütülen 'etnik temizlik' operasyonlarından kurtulmak için Çad, Kamerun ve Nijerya'ya gönderildi. Hristiyan Anti-Balakaların uyguladığı şiddet nedeniyle geçen yılın sonlarından bu yana 50 bin Müslüman kara ve hava yolunu kullanarak komşu ülkelere tahliye edildi.

'HEPİNİZİ ÖLDÜRECEĞİZ' TEHDİDİ

Öte yandan kendilerine güvenli yer arayan Müslümanları bu kez kaçış yolunda ölüm tehlikesi bekliyor. OAC'de kalan Müslümanlar camilere sığınırken, binlercesi ise barış gücü askerlerinin gözetiminde komşu ülkelere gitmek için yollara düştü. Güzergahlarında tehlike olduğunu düşünen Fransa ve Afrika Birliği askerleri, bazı Müslümanları geriye dönmeye zorlarken, diğer taraftan ülkenin birçok yerinde Hristiyan çetelerin Müslümanlara yönelik 'Hepinizi öldüreceğiz' şeklindeki bağırışları yükseliyor. Af Örgütü'nün verilerine göre, milis saldırıları tarihi boyutlarda Müslüman göçüne neden oluyor. 'Etnik temizlik' operasyonuna binlerce Müslüman'ın göç etmesi de eklenince korkunç senaryonun gerçekleşmesinden korkuluyor.

AB asker sayısını ikiye katlayacak

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan sivil can kayıpları, kötüleşen insani durum ve insanların yerlerinden edilmesi nedeniyle derin endişe duyduğunu söyledi. AB'nin, OAC'de hukukun üstünlüğünün kurulması ve yargı sisteminin yeniden düzenlenerek, insan hakları ihlali gerçekleştirenlerin hesap vermesi için de faaliyet yürüteceğini kaydeden Ashton, Afrika ülkeleri öncülüğündeki barışgücü birliği (MISCA) ve Fransa ile yakın çalışacaklarını belirtti.

DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞECEK

AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilmek üzere 500'den fazla asker hazırladığını kaydeden Ashton, 'OAC'ye gönderilecek AB askeri sayısını iki katına çıkarmayı düşünüyoruz' dedi. AB üyesi olmayan ülkelerden de asker desteği istediklerini belirten Ashton, Türkiye'den asker taleplerine ilişkin de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceklerini söyledi. Bu arada Aralık 2013'te başlayan müdahale ile birlikte eski sömürgesi OAC'ye bin 600 asker konuşlandıran Fransa bu rakamı artırmaya karar verdi. Fransa, Savunma Konseyi kararıyla, bu ülkeye 400 ek asker yollayacak.

Hükümet vahşete kayıtsız

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Ulusal Geçiş Konseyi üyesi ve eski bakan Cyrus Emmanuel Sandy, hükümeti, vahşete ve işlenen suçlara kayıtsız kalmakla suçlayarak vatandaşlarının güvenliğini sağlaması çağrısında bulundu. Sandy, AA'ya demecinde, çoğu, mevcut liderler tarafından bilinen suçların cezalandırılmamaya devam etmesi halinde konseyin tepki vereceğini belirtti. Cyrus Emmanuel Sandy, milletvekili arkadaşları Jean-Emmanuel Ndjaraoua'nın 9 Şubat'ta başkent Bangui'de Anti-balaka milisleri tarafından öldürülmesinden ve hükümetin vatandaşlara yönelik vahşete kayıtsız kalmasından sonra tepki göstermeye ve gerçekleri gözler önüne sermeye mecbur hissettiklerini söyledi. Sandy'ye göre, suç işleyenlerin çoğu, yönetimdeki kişilerce biliniyor.

Çocukların başları kesiliyor

Müslümanlara yönelik katliamların yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) korumasız çocuklara yapılan işkenceler de tüyleri diken diken ediyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmalar sırasında küçük çocukların uzuvları kesilerek sakat bırakıldığını ve öldürüldüğünü bildirdi. Kuruluşun açıklamasında, dini kimlikleri nedeniyle çocukların zarar gördüğüne ve bu suçun cezasız kaldığına dikkat çekilirken, şiddet olaylarında şuana kadar, bazıları başları kesilmek suretiyle en az 133 çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı kaydedildi. UNICEF Bölge Direktörü Manuel Fontaine, 'Yetişkinlerin çocukları acımasızca hedef aldığı bir ülkede gelecekten bahsedilemez' dedi. OAC'de yaralı onlarca çocuk, şiddet nedeniyle hastanelere dahi götürülemiyor. UNICEF daha önce de çatışmaların neden olduğu insani felaketin önlenebilmesi için uluslararası topluma elinden geleni yapması çağrısında bulunmuştu.

Havadan yardım köprüsü oluşturuldu

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı bölgeye bir ay süreli bir hava yardım köprüsü başlattı. Kara yollarının güvenli olmaması nedeniyle BM gıda yardımını komşu Kamerun'dan uçaklarla yolluyor. İlk ulaşan yardımların 150 bin kişinin beslenmesi için yeterli olacağı söyleniyor ancak ülkede gıda yardımına ihtiyacı olanların sayısı 1,3 milyon. BM'e göre insanların yüzde 90'ı günde sadece bir öğün yemek yiyor. Bangui'deki Müslüman tüccarların göç etmesiyle fiyatların da fırladığı kaydediliyor.

Hristiyan liderlerden çelişkili açıklama

Müslüman azınlığa yönelik şiddetin giderek arttığı OAC'de Hristiyan ve Müslüman toplumların dini liderleri ülkedeki Müslümanları hedef alan şiddet ve yargısız infaz olaylarını birlikte kınadı. Bangui Başpiskoposu Dieudonne Nzapalainga ve İmam Oumar Kobine Layama, barış içinde birlikte yaşama arzusunda olduklarını vurguladı. Nzapalainga, OAC'deki Müslümanlara karşı saldırılar düzenleyenleri 'barbar' ve 'insanlık dışı caniler' olarak niteledi. Layama da 'Din temelli şiddetin sona ermesi için dua ediyoruz' dedi. Diğer taraftan Bangassou Piskoposu Juan José Aguirre ise, Müslümanları öldürenlerin Hristiyan militanlar olmadığını savundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.