Omurgadaki eğrilik akciğer yetmezliğine neden olabiliyor

Omurgadaki eğrilik akciğer yetmezliğine neden olabiliyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, omurgada eğrilik olarak ortaya çıkan skolyoz tedavi edilmediğinde, eğriliğin dramatik bir şekilde ilerlemesine neden olduğunu belirtti.

 Ermiş, “Bu hastalık, bazı hastalarda akciğer ve kalp yetmezliğine de yol açabiliyor.” dedi.

Tedavi ihmal edildiğinde estetik kaygıların ötesinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen skolyoz hakkında bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, omurgaya önden bakıldığında sağa ya da sola eğrilik şeklinde deformite varsa buna skolyoz denildiğini belirtti. Dr. Ermiş, şu bilgileri verdi:

“Bu konuda yapılan çalışmalara göre 20 yaş altındaki her 10 kız çocuğunun ikisinde skolyoza rastlanıyor. Ancak hepsi tedavi ya da ameliyat gerektirmiyor. Skolyoz hastalığının yüzde 80’inin nedeni bilinmiyor. Bu gruba idiyopatik skolyoz adı veriliyor. Nedeni bilinen yüzde 20’lik grupta ise doğuştan anomaliler yer alıyor. Omurganın içinde sinirler bulunuyor. Bu sinirden kaynaklanan yapışıklıklar ve diğer problemler omurganın da kemiğin de eğrileşmesine neden olabiliyor. Kas hastalıkları da skolyoza yol açabiliyor. Omurganın etrafını saran kaslarda dengesizlik varsa çocuk bir tarafa doğru eğilebiliyor. Genetik yatkınlık da bir başka neden, ancak annede babada olması şart değil, önceki kuşaklarda varsa çocukta da hastalık oluşabiliyor.”

Nedeni bilinen skolyozların görülme oranı, cinsiyete göre bir farklılık göstermediğine işaret eden Dr. Ermiş, “Ancak nedeni bilinmeyen skolyoz, daha çok kızlarda görülüyor. Skolyozun üç sınıfı bulunuyor: 0-3 yaş arasında görülene infantil, 3-10 yaş arasında görülene juvenil, 10-20 yaş arasında görülene de adolesan idiyopatik skolyoz deniyor. Adolesan idiyopatik skolyoza kız çocuklarında daha sık rastlanıyor. Juvenil olanlarda ise kız-erkek oranı hemen hemen aynı oluyor.” diye konuştu.

SKOLYOZUN BELİRTİLERİ NELER?

Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, skolyozun kendini eğrilikle gösterdiğini belirterek, hastalığın diğer belirtilerini şöyle sıraladı: “Ancak burada eğriliğin derecesi önemli. Eğer omurgadaki eğrilik 20 dereceden azsa, bunu fark etmek neredeyse imkansız oluyor. Bu, ancak çocuğun bir başka hastalık nedeniyle doktora gitmesi ve filminin çekilmesi ile görülebiliyor. Çocuk doktoru da ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendiriyor. Skolyoz, 25-30 derece üstünde olunca bulgu vermeye başlıyor. Bu bulguların en önemlisi omuzlarda asimetri, yani omuzlardan birinin aşağıda olması olarak gözlemleniyor. Çocuğa sırtından baktığımız zaman, bel boşluğunda asimetri oluyor. Muayene sırasında çocuk öne doğru eğildiğinde sırtında, omurgasında kaburga ve kürek kemiğinin seviyesine bakılıyor. Çocuk öne doğru eğildiğinde bir tarafı yukarıda kalıyor. Çünkü skolyozda sadece karşıdan baktığınızda sağa ya da sola eğrilik değil, bunun yanı sıra kendi etrafında bir dönme de oluyor. Bu rotasyon, bir taraftaki kaburganın yukarıya, diğerinin aşağıya dönmesine yol açıyor. Çocuk öne doğru eğildiğinde rotasyondan dolayı kaburganın biri yukarıda, diğeri aşağıda kalıyor.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.