OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı: Kurban Etini Paylaşmak Çok Önemli

OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı: Kurban Etini Paylaşmak Çok Önemli

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, kurban etinin paylaşılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Peker, kurban kesen kişinin etin tamamını buzdolabında saklayıp yıl boyu tüketmesinin doğru olmadığını vurguladı.
 
OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, 'Kurban' kelimesinin yaklaşmak anlamı taşıdığını belirterek, kurban kesen kişinin hem görevini yerine getirerek Allah'a yaklaştığını, hem de kurban etiğini dağıtarak diğer insanlara yaklaştığını kaydetti. Prof. Dr.P eker, kurban kesiminde amacın Allah rızası kazanmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
 
"Peygamberimiz, 'Kurbanı üç parçaya ayırın, birini dağıtın, birini kendi çoluk çocuğunuzla yiyin, birini de ziyaretinize gelenlerle birlikte yiyin' diyor. Kurban etini paylaşmak çok önemlidir. Kurban kesen kişinin eti yıllık et ihtiyacını karşılamak amacıyla görüp, buzdolabında saklayıp yıl boyu tüketmesi doğru değildir. Kurban için böyle bir şey düşünmemek gerekiyor. Kesebilecek kişinin maddi imkana sahip olması lazım. Bu kişi de zaten diğer zamanlarda et alan, et yiyen bir kişidir. Dolayısıyla bu şekilde hareket etmesi kurbanının amacı açısından doğru değil. Kendi et ihtiyacını gideriyor, başkalarına bir katkısı olmuyor. Kendi ihtiyacı da vardır, kurban etini yiyebilir, ama diğerini paylaşmak lazım."
 
'BAĞIŞ YAPILACAK DERNEK GÜVENİLİR OLMALI'
 
Kurban etinin dernekler ve vakıflar vasıtasıyla dünyanın her tarafına gönderildiğini de kaydeden Prof. Dr. Peker sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus derneğin veya vakfın çok güvenilir olmasıdır. Gerçekten kurbanın yerine ulaşması önemli. Eğer bir kişi bir kaç kurban kesiyorsa, bunun birini veya ikisini bu dernekler vasıtasıyla başka ülkelere göndermeyi tercih edebilir. Ama kendisi bir kurbanı kendi bulunduğu yerde kesmeli. Kendisinin psikolojik olarak kurbanın etkisinden yararlanması için evinde de kurban etinin bir miktar olması için, kurbanı bulunduğu yerde kesmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim . Maneviyat açısından daha yararlı olacağını düşünüyorum. Gücü yetiyorsa ikisini de yapabilir"
 
Prof. Dr. Peker,kurban hayvanın incitmeden, korkutmadan ve eziyet edilmeden kesilmesi gerektiğini de vurguladı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.