Ömer Özcan sordu Ağabeyler Bediüzzaman'ı anlattı

Ömer Özcan sordu Ağabeyler Bediüzzaman'ı anlattı

Beklenen kitap “Ağabeyler Anlatıyor-7” çıktı…

Risale Haber-Haber Merkezi

Üstad Bediüzzaman Said Nursi ile görüşen Risale-i Nur hizmetkârları Ağabeylerin hizmet hatıraları Ömer Özcan tarafından kitaplaştırılmaya devam ediyor. 

Ağabeyler Anlatıyor serisinin yedincisi olan “Risale-i Nur Hizmetkârları Ağabeyler Anlatıyor-7” kitabı Nesil Yayınlarından çıktı. 

Kitapta Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile görüşen otuz ağabeyin tashihli, te’yidli orijinal hatıraları bulunuyor. Böylece önceki Ağabeyler Anlatıyor kitaplarıyla beraber 238 Son Şahidin hatıraları yayınlanmış oldu. 
Ömer Özcan bu kitabında 18 ağabeyden Ağabeyler Anlatıyor kitapları hakkında görüş, tavsiye, ihtar ve eleştiri talep etti ve gelen görüş ve tavsiyeleri kitabın sonuna ekledi. Kitabın önsözü ve bu kitapta hatıraları yayınlanan ağabeylerin isimleri şöyle:

SARRAF TİTİZLİĞİ İLE KILI KIRK YARARAK

Risale-i Nur’da ismi geçen veya muazzez Üstad’ımız Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini gören ve onunla beraber olan ağabeylerimizi 1967 yılından itibaren arayıp, bulup, konuşturup hatıralarını kitaplaştırmaya devam ediyoruz. Bir sarraf titizliği ile kılı kırk yararak hatıraları hatıra sahiplerine ve adı geçen hemen herkese –bir şekilde ulaşıp- teyid ettiriyorum. Ulaşabildiğim belge ve fotoğraflarla da destekliyorum. Şüphesiz en temel kaynağımız Risale-i Nur’dur. Hatalarımız olmuyor değil, elbette oluyor. Yanlışları fark ettiğimizde kitapların yeni baskılarında derhal düzeltiyoruz. Bu yedinci kitabımızda daha fazla bilgi, belge ve fotoğrafa yer verdim. Anlatılanların Risale-i Nur’dan yerlerini bularak nurlarla bütünleştirmeye çalıştım. Önceki altı adet ve bu yedinci kitabımızla beraber, 238 ağabeyimizin hizmet hatıraları yayınlanmış oluyor. Dahası da var… 

Elinizdeki yedinci kitapta öncekilerde olduğu gibi birkaç istisna dışında, çoğu hayatta olan ağabeylerimizin hatıralarına öncelik verdik. Bunun sebebi, tashihli hatıralarına herhangi bir itiraz vaki olursa, kendileri tarafından cevap verilsin veya varsa yanlışları düzeltsinler diyedir. 

LÜTFEN BİZE HABER VERİN

Van’dan Bursa’ya; İnebolu’dan Erzincan’a; Antalya’dan, Antep’ten İstanbul’a; Isparta’ya, Konya’ya, Ankara’ya, Ağrı’ya, Denizli’ye, Kastamonu’ya kadar daha çok sayıda merkezlere turlarımız oldu… Bazen köyler dâhil nokta ziyaretlerimiz de gerçekleşti… Devam ediyoruz… Şimdiye kadar üç yüze yakın ağabeyle –çoğu birebir olmak üzere- görüşmek nasip oldu. Bu röportajların ekserisini video çekimleriyle, bir kısmını da ses kaydı ve yazılı metin olarak kaydettik. Bunların yanına on binleri geçen fotoğraf ve belgeleri de katarsak hatırı sayılır bir arşiv derlenmiş oldu. Bu çilekeş kahramanların büyük çoğunluğu vefat etti, onlar artık yok bu dünyada. Tek bir kelime bile alınamaz artık onlardan. Bu noktada Ağabeyler Anlatıyor okuyucularından bir istirhamım var. Bulundukları bölgelerde Risale-i Nur’da adı geçen veya Hz. Üstad’la görüşmüş olan ağabeylerimizden hayatta olanlar var ise lütfen bize haber versinler. Gereğini beraberce yapmaya çalışalım inşallah… Araştırmalarımda yardımlarını esirgemeyen bütün ağabey ve kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyorum.

BİLGİLER ARASINDA BİR ÇELİŞKİ OLURSA

Bir mesele hakkında bilhassa bilgilendirmek istiyorum. Şöyle ki: Ağabeylerden yapılan kayıtlar ile ‘Ağabeyler Anlatıyor’ kitaplarında yayınlanan bilgiler arasında bir çelişki olursa, doğru olan taraf kitaplardaki bilgilerdir. Neden denilirse, tashih safhasında ağabeylerin yaptığı düzeltmeler sebebiyledir. Bir de hatıra sahibi ağabeylerimiz tashih sırasında çokça yeni ilaveler yapmaktadırlar. Kayıtlarımızda bulunup da yayınlamayan kısımlar ise ya hususidir veya mevzu ile alakası yoktur. 

Tarihçe-i Hayat kitabının başında şöyle diyor: “…Üstadın mesleğini, meşrebini ve hususî ahvalini, pek çok seciye ve hasletleri şahsında ve hizmetinde toplayan şahsiyetini tarif edemedik. Onun yaşadığı müteaddit hayat safhalarını yakından gören ve içinde bulunan talebe ve hizmetkârlarını birer birer dinlemek ve görüşmek lâzımdır ki, tarihçe-i hayatı bir derece mufassal hazırlanabilsin.” (Tarihçe-i Hayat 22 – Hazırlayanlar). 

HİZMET HATIRALARININ NEŞREDİLMESİNİ DOĞRU BULMAYAN KARDEŞLERİMİZ DE OLUYOR

Bu ifadelere rağmen, ağabeylerin Hz. Üstad’la olan hizmet hatıralarının kitaplaştırıp neşredilmesini doğru bulmayan kardeşlerimiz de oluyor. İşte bu saikla elinizdeki yedinci kitabımda ilk defa bir tercih yaptım. Şöyle ki:
Kadim ağabeylerimizden Abdullah Yeğin, Said Özdemir, Salih Özcan,  Mehmed Fırıncı, Mehmed Kırkıncı, Nusred Kocabay, Gültekin Sarıgül, Abdulvahid Mutkan, İhsan Kasım ve –alfabetik sırayla- akademisyen ve yazarlardan Prof. Dr. Abdulkadir Özcan, Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, Prof. Dr. Alaaddin Başar, Prof. Dr. Himmet Uç, Halid Ertuğrul, Necmeddin Şahiner, Ümit Şimşek gibi bu sahada eserler vermiş bilirkişilere başvurdum. Onlardan Ağabeyler Anlatıyor kitapları hakkında görüş, tavsiye, ihtar ve eleştiri talep ettim. Lûtfedip beyanda bulundular. Kıymetli tahlillerini hiç değiştirmeden bu kitabın sonuna ekledim. Kendilerine teşekkür ediyorum… Ayrıca Mustafa Sungur ve Hüsnü Bayram ağabeylerimizden henüz bir görüş talep etme fırsatım olmadan, bilvesile kanaatlerini öğrenmiş oldum. Onları da kitabın sonuna ilave ettim.    

Rabbim rızasına nail eylesin; her türlü riya, ucb, fahr ve menfaat marazından mahfuz buyursun. Âmin… 

agabeyleranlatiyor7.jpg

AĞABEYLER ANLATIYOR-7 KİTABINDA HATIRALARI YAYINLANANLAR

1.Abdulmuhsin ALEV
2.Abdünnur SEZGİN
3.Ahmed GÜMÜŞ
4.Ahmed RAMAZAN
5.Ahmed URFALI
6.Ali ÖZER (Prof. Dr.)
7.Ertuğrul KİREÇ
8.Feyzi HALICI
9.Hekimoğlu İSMAİL
10.Hüseyin ABDULHADİ (Prof. Dr.)
11.İsmail GÜVEN
12.İsmail Hakkı ZEYREK
13.İsmail KARAÇAM (Prof. Dr.)
14.Mahmud ÇALIŞKAN
15.Mehmed İMAN
16.Musa YOLDAŞ
17.Mustafa RAMAZANOĞLU
18.Mustafa ÜRÜNDÜL
19.Münire ÖZDEMİR
20.Niyazi ÖZSOY
21.Nuri KUL
22.Osman Avni YÜKSEL
23.Recep UYSAL
24.Re’fet KAVUKÇU
25.Said GECEGEZEN
26.Şükrü ALTINTABAK
27.Tevfik DEMİREL
28.Vahdettin AKYIL
29.Yaşar (Said) KUL
30.Zekeriya KİTAPÇI (Prof. Dr.)

KİTABIN TANITIM YAZISI

Bediüzzaman Said Nursî çilelerle dolu hayat yaşadı. En büyük gayesi, çevresinde toplanan Nur pervanelerini iman nurunun aydınlığına ulaştırmaktı.

Aynı gaye ve gayret Nur'un ilk halkalarında da kendisini gösterdi. Risale-i Nur'daki hakikatleri onlar da etraflarına yaymak için var güçleriyle çalıştılar. İman ve Kur'an kahramanı olmaya liyakat kazandılar.

Ağabeyler Anlatıyor serisi, bu mümtaz hizmet ve dava erlerinin doğrudan birinci ağızdan hatırlarını aktarıyor. Ayrıca bu seri, yakın tarihimize aynalık yaptığı gibi, gelecek nesillere bir miras ve belge olma özelliğine sahip.

Uzun ve yorucu çalışmaların neticesinde tespit edilen hatıralar tamamen orijinal, teyitli ve tashihlidir. Tamamına yakını geniş kitleler tarafından daha önce ya duyulmamış veya hiç neşredilmemiş bilgi ve belgeleri ihtiva ediyor...
İşte bize ve gelecek nesillere Nur'un ilk kahramanları ve onların dilinden Nurlu hatıralar...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
13 Yorum