Ölümden beter

Ölümden beter

Irak ve Suriye başta olmak üzere savaştan kaçan milyonlar, ölmemek için çıktıkları Avrupa yolunda azabın her türlüsüne şahit oluyor.

Bindikleri korsan tekneler eğer Akdeniz’de batmazsa, göçmenleri bu sefer uzun yürüyüşler, açlık ve susuzluk bekliyor. Sınırda dikenli tellerden atlamayı başarsalar bile kiminin hayatı havasız kamyon kasasında son buluyor.

Ölüm korkusu, savaş, şiddet ve fakirlik gibi nedenlerden ötürü Ortadoğu ve Afrika'dan her gün onbinlerce kişi Avrupa yollarına düşüyor. İç savaşın vurduğu Suriye ve Irak başta olmak üzere çok sayıda Afrika ülkesinden kaçak yollarla batıya göç etmek isteyenler, azabın her türlüsüyle karşılaşıyor. Kaçak teknelerle geçmeye çalıştıkları Akdeniz'de alabora sonucu boğulmazlarsa soluğu Yunanistan'a bağlı adalarda alan sığınmacılar, buradan Makedonya'ya, daha sonra Sırbistan üzerinden Macaristan ya da Bosna Hersek'e gitmek istiyor. Balkanlar'da uzun süre bekleştikleri tren istasyonlarında çocuklarıyla birlikte eziyet çeken göçmenler, balık istifi şeklinde yığıldıkları vagonlarda hayatta kalmayı başarırlarsa, son durakları genellikle
Batı Avrupa ülkeleri oluyor.

DİKENLERE RAĞMEN
 
 

Sırbistan polisi, bazı sığınmacıları Macaristan sınırında yakalıyor. Onlar sınırdışı edilmeyi beklerken, göç yolunda yağmurda ıslanan bazı Suriyeliler ise ayakkabılarını dikenli teller üstünde kurutuyor.

 


Son günlerde yoğunlaşan kaçak göçmen dramına Sırbistan-Macaristan sınır bölgelerinde her gün yenileri ekleniyor. Günde ortalama 2 bin 500 Iraklı ya da Suriyelinin kaçak giriş yaptığı Macaristan, 175 kilometrelik sınır hattı boyunca 3 metre yüksekliğinde tel örgü inşa etti. Ancak göçmen akınına bu önlem de engel olamadı. Kimi trenle, kimisi de yürüyerek gelen binlerce göçmen, güvenlik güçlerine yakalanmamayı başarırlarsa sınırda kendilerini karşılayan dikenli tellerin altından geçiyor. Çocuklarıyla birlikte tellerden geçmeye çalışan ailelerin hali ise yürek yakıyor. Macaristan'da, 2012 yılında 2 bin kişi sığınma başvurusunda bulunurken, bu sayı 23 Ağustos itibarıyla 130 bine ulaştı. Yıl sonunda ülkeye gelen yasadışı göçmen sayısının 300 bini aşabileceği belirtiliyor.
 
 

Budapeşte Tren İstasyonu bugünlerde Batı Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli sığınmacılarla dolup taşıyor. İstasyonda yatıp kalkan binlerce kişi kendilerini götürecek bir tren bekliyor.

 



Onlara yardım edin

Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uluslararası topluma, yurtdışına giden ve başka ülkelere sığınmak isteyen Iraklılara acil yardım çağrısında bulundu. Komiserlikten yapılan yazılı açıklamada, çok sayıda Iraklının, yaşam koşulları nedeniyle kara ya da deniz yoluyla yasadışı yöntemlerle, Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu bu insanlardan bazılarının göç sırasında hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, “Hala yüzbinlercesi gıda ve tıbbi malzeme yoksunluğu içinde, insani hizmetlerden mahrum olarak mülteci kamplarında yaşıyor. Yurtdışına gidenlerden bazıları ise yasadışı yollardan girdikleri için alıkonuluyor” denildi. Irak'ta terör örgütü IŞİD'in ülkenin bazı kentlerini ele geçirmesinin ardından, yaklaşık 3 milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Bu kişilerden bazıları ülke içinde daha güvenli bölgelere göç ederken, binlercesi de yasadışı yollardan yurtdışına çıkmayı seçiyor.
 

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum