Ölüm aylıkları Haziran'da bağlanacak

Ölüm aylıkları Haziran'da bağlanacak

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 234 işçinin ailesine hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı Haziran ayından itibaren ödenmeye başlanacak.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 234 işçinin ailesine hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı Haziran ayından itibaren ödenmeye başlanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin sosyal güvenlik dosyaları SGK tarafından incelendi. İncelemenin ardından faciada hayatını kaybeden 234 işçinin ailelerine hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı bağlanmasına karar verildi.

Yaşamını yitiren işçilerden 45'inin eşi veya çocuğu olmadığı, 13'ünün Bağ-Kur borcunun bulunduğu ve 9'unun ise henüz 900 günlük çalışma primine ulaşmadığı tespit edildi. Bu işçilerin anne ve baba hak sahipliği için yapılacak Kanun düzenlenmesin ardından maaşları yakınlarına ödenebilecek.

Haziran ayının 17'si ila 26'sı arasında ödenecek aylık ve gelirlerin yanı sıra faciada hayatını kaybedenlerin ailelerine bir defaya mahsus olmak üzere 415'er lira cenaze yardımı da yapılacak.

Mevzuata göre, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerle ölen sigortalının yakınlarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Öte yandan, İŞKUR tarafından faciadan yara almadan kurtulan işçilere, kısa çalışma ödeneği ile Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetlerinin de sağlanması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.