Ölüm, İsrail zulmünden kurtuluştur

Ölüm, İsrail zulmünden kurtuluştur

İsrail’in yıllardır sürdürdüğü ablukayla açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze’deki Filistinlilerin tek sorunu üzerlerine düşen bombalar değil.

Gıda, ilaç ve barınak sıkıntısı yaşayan birçok Gazzeli ölümü İsrail zulmünden kurtuluş olarak görüyor.
 
İsrail'in Gazze'ye saldırısının yanında uyguladığı abluka Filistinliler için hayatı çekilmez hale getiriyor. 
 
Gazze’nin, bir buçuk milyon nüfusuyla dünyada en yoğun nüfusun yaşadığı yerlerden biri olması, İsrail’in 1948’deki işgal faaliyetleriyle başladı. İsrail’in yüz binlerce Filistinliyi evlerini terk etmeye zorlaması sonucu bunlardan birçoğu Gazze’ye geldi.
Bugün yaklaşık bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Gazze’de 1,1 milyon kişi yıllardır kendi topraklarında mülteci olarak aşamaya mahkûm edildi.
 
İsrail on yıllardır Gazze’yi havadan, karadan ve denizden kontrol altında tutuyor. Gazze’ye giren ve Gazze’den çıkan her şey İsrail’in bilgisi dâhilinde gerçekleşti.
Hamas’ın 2006 yılında seçimleri kazanarak meşru bir siyasi yapıya bürünmesi sonrası İsrail Gazze’de yaşayan yüz binlerce Filistinliyi cezalandırmak için uyguladığı ablukayı yoğunlaştırdı.
 
Çünkü İsrail, Filistinlilerin 'resmi direniş örgütü' olan Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak görüyordu.
 
Uluslararası hukukun ihlali
 
Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze’ye uyguladığı ablukayı uluslararası hukukun ihlali olarak görüyor. Uygulanan abluka Gazze’nin dünyayla bağlantısını keserek, Gazze’deki hayatı çekilmez hale getirmeyi amaçlıyor.
 
Gazze’deki nüfusun yüzde 80'ii hayatını yardımlarla sürdürüyor, yüzde 57’si gıda sıkıntısı yaşıyor.
 
Tarım alanlarının büyük bir kısmı güneydeki Han Yunus bölgesinde bulunuyor. İsrail son iki günkü saldırılarında bu alanlardan füze fırlatıldığı iddiasıyla tarım alanlarını da vurdu.
Gazze’deki en büyük sıkıntılardan biri de su. Su kaynaklarının yüzde 90'ı içmek için uygun değil. Bu durum birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Hastanelerde doktor, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. Gıda ve su sıkıntısı nedeniyle zaten hastaneleri dolduran Filistinliler buna bir de İsrail bombardımanı eklenince çaresiz bir şekilde ölümü bekliyor.
 
Mısır da engelliyor
 
Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı Refah da Mısır hükümeti tarafından kapalı tutuluyor. Acil tedaviye ihtiyaç duyan halk Mısır yönetiminin vereceği ve günler süren onay sürecinin ardından Mısır’a giriş yapabiliyor. Bu onay bazen hiç gelmiyor. Sınırın Mısır tarafında bekleyen uluslararası yardım kuruluşları da Mısır’ın izin vermemesinden dolayı Gazze’ye giremiyor.
 
Gazze’nin altyapısı da İsrail’in hedefinde. Birkaç yılda bir gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonlarıyla altyapıyı yerle bir eden İsrail, inşaat malzemelerinin geçişine de izin vermeyerek, Filistinlilere yaptığı zulme bir yenisini daha ekliyor.
Çimento ve demir gibi temel inşaat malzemelerinin Gazze’ye girişine izin vermeyen İsrail bu hukuka aykırı duruma, bu malzemelerin silah yapımından kullanılabilmesini gerekçe gösteriyor.
 
Gazze’de elektrik büyük çoğunlukla mazotla sağlanıyor. Gazze’ye girişi yasak olan mazot daha sonra Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail tarafından serbest bırakılmıştı. Ancak İsrail 8 Temmuz’da başlattığı saldırılarda Gazze’deki tek elektrik üretim tesisini de vurarak halkı elektriksiz bıraktı.
 
Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.