Oltu taşı tespihi ustalarının yüzü gülüyor

Oltu taşı tespihi ustalarının yüzü gülüyor

Erzurum’un Oltu ilçesinden çıkan taştan yapılan gümüş, altın ve firuze işlemeli tespihler büyük ilgi görüyor.

 Gümüş işlemeli tespihler 750 lira, altın işlemeli tespihler ise 10 bin liradan alıcı buluyor.

Sakarya’da yaşayan Erzurumlu Oltu Taşı tespih ustası Recep Sonkaya, (43) satışların çok iyi olduğunu ve en çok gümüş işlemeli tespihin tercih edildiğini belirtti. Sonkaya, binlerce yıllık çam reçinesinin fosilleşmesinden Oltu taşının oluştuğunu, bu taşın yumuşak olması sebebiyle kolayca işlenebildiğini söyledi. Oltu taşının genelde takı ve tespih olarak işlendiğini ifade eden Sonkaya, ancak son yıllarda daha çok tespih olarak ilgi gördüğünü vurguladı. Sonkaya, “Bu taş vücuttaki elektriği alır. Göze hoş gelir. Yumuşak olduğu için kolayca işlenebiliyor. Ele çok yumuşak gelir. En çok tesbih olarak tercih ediliyor. 10-15 sene önce takı olarak daha çok yapılıyordu ama artık tespih ağır basıyor.” dedi.

Altın, gümüş ve firuze işlemeli tespih yaptıklarını, en çok gümüş işlemeli tespihin ilgi gördüğünü ifade eden Sonkaya, “Gümüş tespihler 350-400 liradan başlıyor. 750 liraya kadar çıkıyor. Altın kaplama tespihler ise altının ayarına ve tespihin büyük küçüklüğüne göre 400 liradan başlıyor. En pahalı altın işlemeli tespih 4-5 bin liradan başlar 10 bin liraya çıkar. En çok gümüş işlemeli siparişi veriliyor.” diye konuştu. 10 yaşından beri tespih yaptığını, bu zanaatı amcasının dükkanında öğrendiğini anlatan Sonkaya, “O zaman ilkokula gidiyordum, okuldan çıktığımızda tezgahlarına oturur tespih yapardık. 10 yaşında bu işe başladım. Elimiz de yatkındı.” diye ifade etti.

Sadece Oltu taşlı bir tespihi 1 günde, gümüş işlemeli bir tespihi 2 günde ve altın işlemeli tespihi de 4 günde tamamladığını belirten Sonkaya, yaptıkları tespihi Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’e sattığını, satışların çok iyi olduğunu kaydetti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.