Okunası bir yüz

Zayıf solgun bir yüz, çelimsiz bir vücut… Küçük bir kız çocuğu; Oyuncak tutacak elleri, ince bir poşet tutuyor kapı kenarında. Poşete düşecek üç beş kuruş onu üşümekten koruyacak mı?

Gülmeyen bir yüz, istemek istemeyen bir duruş, çıkmayan bir ses, ruha işleyen bir bakış. Kuruşlar kalbini kırıklarını dindirecek, ruhunun çığlığı susturacak mı?

O yüzü, o gözleri okuyacak ruh diriliği, kalp hüşyarlığı, akıl dirayeti… Kazanmayı, daha kazanmayı, biriktirmeyi, zevklenmeyi, böbürlenmeyi, rahat yaşamayı, daha rahat yaşamayı adanmışlar anlayabilir, o anlayışla o çocuğa eğilir,  önünde diz çöker, o çocuğun kalbinden tutup ruhunu yükselte bilir mi?

Medine’de bir çocuk elinden tutup beni şehri gezdir dediğinde çocuk elini bırakmadıkça elini bırakmayan Peygamberin ümmeti olmak… Sessiz çığlığı duymayacak kadar çiğleşmek, sığlaşmak… Şükür, kanaat, iktisat dillerde, kitap satırlarında… Hayata hal olarak yansımadıkça, fiile dönüşmedikçe bu okumak ya nice okumaktır?

Kariyer biriktirmekten, itibar devşirmekten, eneyi şişirmekten, zevk zebunu olmaktan kurtulmak, kurtulması kolay bir alışkanlık mıdır yaşadığımız bu post giymiş modern zamanlarda? Kapı kenarında poşet önünde sadece yüzüyle, gözüyle konuşan ruhuyla hitap eden çocuk nedir ki böylelerinin yanında; hiçtir sadece hiç.

İnce elbiselerle yerde oturanın içinin fırtınaları kim dindirir? Marka esiri olmuş, kariyer tutkunu olmuş, israfta boğulmuş, zevk ağına düşmüş, şöhret ayartısına kanmış… Kurtuluş o çocuğun, onun gibilerin elinden tutmak, kalbinden yakalamakta. Uzak değil o yüzler, hemen köşede kapı kenarında, sessiz ama çığlık çığlığılar…

Şefkat Peygamberinin ümmeti olmak, şefkatli olmaktan geçmez mi? Çok malumatfuruş olmak gerekmez bunu için, uygulayana, yaşayana çok kolay; uygulamayan ciltler dolusu kitap okusa veya iktidar olsa ne yazar?

Temiz yüzleri okumak, safi ruhları seyre dalmak, kırıp kalplere misafir olmak; bize düştüğümüz yeri ve çıkış yolunu gösterecek kısa bir yol haritası. Ondan öncesi kendi ruh kirlenmesi, kalp kararması, zihin zikzaklığını gidermedikçe de bu kısa okuma nasıl gerçekleşecek?

Evet, okumak, kâinat değerinde bir masumu yüzü, safi bir kalbi, temiz bir ruhu okumak ve salih bir amel yazmak ömür defterine, zaman sayfasına, an satırına ihlas harflerle… Ferd ve ümmet için başka çıkış yolu var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.