Okullarda sütten sonra üzüm dağıtımı gündemde

Okullarda sütten sonra üzüm dağıtımı gündemde

AK Parti Manisa milletvekilleri, okullarda kuru üzüm dağıtımı için girişimlerde bulunuyor.

AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Hüseyin Tanrıverdi, Uğur Aydemir ve Recai Berber,  “sağlıklı nesil, sağlıklı gelecek” parolasıyla okullarda kuru üzüm dağıtımıyla ilgili projenin hayata geçirilmesi konusunda girişimlerde bulunuyor. 

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya üzümünün yarısını Türkiye'nin ürettiğini, yıllık üretiminin 280-320 bin arasında olduğunu, iç tüketimin yüzde 85'ini Manisa'nın karşıladığını söyledi. Özdağ, üzümün büyük bölümünün AB üyesi ülkelere ve Rusya'ya ihraç edildiğini ifade etti. 

Türkiye’de üzüm tüketiminin az olduğunu belirterek, kişi başına düşen üzüm tüketiminin 250-300 gram olduğunu kaydeden Özdağ, Avrupa'da bu miktarın 1,7 kilogram, Çin ve başka ülkelerde 2-2,5 kilograma kadar çıktığını anlattı.  İç tüketim miktarını 20 bin tondan en az 40-50 bin ton civarına yükseltmek gerektiğini vurgulayan Özdağ, yardım kuruluşlarının hurmanın yanında üzüm de dağıtmalarını istedi.

Üzüm tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini savunan Özdağ, daha önce THY'nin dış seferlerinde bir milyon paket Manisa Sultaniye üzümü dağıtıldığını, bununla önemli bir reklamın yapıldığını hatırlattı. 

Özdağ, tıpkı okullardaki süt dağıtımı gibi 40-50 gramlık küçük paketler halinde kuru üzüm dağıtılabileceğini, bunun hem tüketimin artması hem de üreticinin daha fazla kazanmasını sağlayacağına dikkati çekerek, üreticinin, işletmelerin, oda ve borsa başkanlarının bu konuda hazır olduğunu söyledi.


-"Sonuç alacağız"

İlkokullarda süt dağıtımının önemli bir hizmet olduğunu, sağlıklı nesillerin yetişmesinin yanında  süt üretimini, süt ve besi hayvancılığını teşvik ettiğini anlatan Özdağ, şöyle konuştu:

"Eskiden cebimizde üzümle okula giderdik. Annelerimiz üzüm hoşafı, üzümlü ekmekler, kekler yapardı. Maalesef şimdi üzümü az, abur cuburu çok tüketen bir toplum olduk. Mutlak suretle üzüm üreten bir ülke olmanın yanı sıra ürettiği üzümü aynı zamanda tüketen bir ülke olmalıyız. Manisa Milletvekilleri olarak şimdi sütün yanında üzüm de dağıtabilir miyiz diye bir gayret içerisindeyiz. Henüz netlik kazanmadı ama bu bir teşebbüs aşamasındadır.  Milli Eğitim Bakanı ve Bakan Yardımcılarımızla bu konuyu görüştük. Konu henüz Bakanlar Kurulu’nda görüşülmedi. Ancak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gerekli hassasiyeti gösteriyor. Bunu zaman içerisinde halledebileceğimizi düşünüyorum. Daha alacağımız mesafeler var. Ama milletvekilleri olarak gerçekten büyük gayret içerisindeyiz. Önümüzdeki dönem için olumlu sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Gerek üzüm üreticilerimizin, gerek işletmelerimizin, gerekse borsa ve oda başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının bize bu projede destek olmalarını istiyoruz. "

Özdağ, projenin sağlık yönünün de bulunduğuna işaret ederek, çocuk ve gençlerin üzüm tüketiminin zeka ve fiziksel gelişimini olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.