Okullara mescit şartı geldi: Bodrum katında olmayacak

Okullara mescit şartı geldi: Bodrum katında olmayacak

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle eğitim kurumlarına mescit bulunması şartı getirildi

Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB), Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle; yeni açılacak okullarda mescit bulunması şartını getirdi. Kadın ve erkek için ayrı olacak mescitte abdesthane de yer alacak. Mescitlerin doğal aydınlatmaya sahip olması şart koşulurken, bunun bodrum katlarına mescit yapılmaması anlamına geleceği belirtildi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle düzenlenen esaslara göre, eğitim kurumları engelli öğrencilerin erişimine uygun olacak. Okul arsası bataklık, dere yatağı, heyelan bölgesinde olmayacak. Orta/yüksek gerilim hattı, baz istasyonu mesafe kısıtlamasının yer aldığı yönetmeliğe göre, okul arsaları, benzin istasyonlarına en az 50, eğlence yerlerine ise en az 100 metre uzaklıkta olacak.

İMAM HATİP İÇİN 5, ANADOLU LİSESİ İÇİN 10 BİN NÜFUS

Yönetmeliğe göre, Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için; öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması yetecek. İmam hatip liselerinde geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, musiki/ müzik dersliği bulunacak. Okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması yetecek.

Anadolu lisesi açılabilmesi için ise yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20 bin olması şartı aranacak.

DOĞAL AYDINLATMA

Her kurumda yeteri kadar müdür yardımcısı odası, idari oda, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit, mutfak/ yemekhane /kantin/ kafeterya, teshin/ısı merkezi, su deposu, sistem odası zorunlu olacak. Okullarda; yeteri kadar kütüphane, beden eğitim salonu, laboratuvar ve okul aile birliği odası ile derslik de yer alacak. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen sayıda çalışan bulunan kurumlarda işyeri sağlık ve güvenlik birimi ve revir odası bulunacak. Okulların mimari projesi, bakanlık tarafından onaylanacak. Okul binası, yerleşim birimlerine uygun yakınlıkta ve ulaşım imkânına sahip olacak. HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum