Okullar Açıldı, Çocukların Sağlık Sorunları Başladı

Okullar Açıldı, Çocukların Sağlık Sorunları Başladı

Okulların ve kreşlerin açılmasıyla birlikte çocukların sağlık sorunları da başladı.

Toplu yaşanan yerlerde damlacık yolu ile yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların ortaya çıkmasında artış görüldüğünü ifade eden uzmanlar, ilkokula başlarken çocukların kontrolleri çok önemli olduğunu söyledi. Okuma yazma öğrenmeye başlayan çocukların o dönemde bütün fonksiyonlarının iyi olması gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Karakaşlılar ise, çocuklara mutlaka kan tahlili yapılması gerektiğini kaydetti. Karakaşlılar, "Çocukların ilk önce anemisi var mı? diye bakıyoruz. Çünkü anemisi olan çocuğun öğrenme yeteneği çok etkileniyor. Görme bozukluğu varsa tahtayı göremiyor ve yine öğrenme yetisi düşüyor. Eğer çocuğun işitmesi ile ilgili en ufak bir şüphe varsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilerek işitme testlerinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.
 
Bu dönemde idrar yolu enfeksiyonları sık görülebileceğini belirten Karakaşlılar, "Çünkü belirli bir yaşa kadar ailesiyle birlikte olan çocuğun tuvalet eğitiminde anne yanında. Ama anaokulu ya da ilkokula gittiğinde yanında biri olmuyor ve kendi temizliğini yapması gerekiyor. Tuvalet temizliği konusunda çocuklar çok becerikli olamıyorlar ve bu nedenle de idrar yolu enfeksiyonları görülüyor. Toplu yaşanılan alanlarda, toplu kullanılan tuvaletlerde, el yıkanmasına da dikkat edilmezse paraziter hastalıklar görülebiliyor. Üst solunum yolu hastalıkları da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Anaokuluna ve ilkokula ilk başlanılan senede özellikle çok sık görülüyor. Çünkü okula gitmeden önce çocuk steril bir ortamda yaşıyor. Okula gittiğinde ise kalabalık bir ortama giriyor. Üst solunum yolu hastalıkları damlacık enfeksiyonuyla bulaştığı için biri öksürdüğünde hepsine geçebiliyor" dedi.
 
Çocukların kreş öncesi döneme ya da ilkokul öncesi döneme kadar aşılarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Karakaşlılar, "Kreşe ya da okula başlayacak çocukların ayrıntılı bir fizik muayeneden geçmelerinde yarar var. İşitme testlerinin, görme muayenesinin, gerekirse kulak burun boğaz muayenelerinin de yapılması önemli. Çocuğun psikolojik olarak okula uygun olup olmadığını, hangi çocuğun hangi okula uygun olduğunu değerlendirmek gerekiyor. Bunu da tabi çocuk gelişim uzmanları pedagoglar yapıyor. Kreşlerde ve okul öncesi eğitimlerde beslenme de çok önemli olacağı için, obeziteye yatkınlık veya yeterli gıda alınmamaya bağlı kilo kaybına da dikkat etmekte fayda var" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.