Okuldan korkan çocuğa böyle davranın

Okuldan korkan çocuğa böyle davranın

Ailelerin yaz aylarının ardından çocuklarının okula tekrar uyum sağlayabilmesi için yapması gerekenler

Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Çubukçuoğlu Taş, okula yeni başlayan çocuklarda kaygı ve korku durumlarının yaşanabildiğini belirterek, “İlk defa okula başlayacak çocuklar heyecanlarını, korkularını söylemez. Karın ağrısı, baş ağrısı ve iştah azlığı gibi tepkiler verirler. Heyecanları bu şekilde ortaya çıkar. Bu tür belirtileri çocuğu konuşturarak azaltabiliriz. Çocuklarınıza 'okula başlıyorsun, artık oyun oynamak yok' ya da 'büyüdün artık ders çalışacaksın' şeklinde söylemlerde bulunmayın. Unutulmamalıdır ki çocuklar belli bir yaşa kadar oyunlar oynar. Okulun başlaması bu durumu değiştirmez. Çocuklarınızı baskı kurmak yerine ilgi göstererek okula motive edin" diye konuştu.

Dr. Taş, “Özellikle okul kaygısı ilkokulda değil, büyük sınıf çocuklarda da olabiliyor. Rezil olma korkusu veya eğitim eksiklerinin olması gerilime neden olabiliyor. Sosyal olarak kendini yeterli görmüyorsa, arkadaş ilişkileri iyi değilse çocuklar okula başlama dönemini kaygılı ve endişeli olarak geçirebiliyor. Yoğun sınav temposu da okul kaygısını arttırabiliyor" dedi.

Aileler sakin olmalı

“Bu dönemin rahat geçmesi için aileler sakin olmalı" diyen Dr. Taş, “Çocuklar ailelerin huzursuzluğunu anlayarak okula karşı mesafeli olabiliyorlar. Aileler okula başlanan günü güzel bir gün olarak yansıtmalı ve o şekilde yaşatmalıdır. Çocuğu sürekli okula götürmek, yan yana oturmak isteği de çocukta özgüven sorunları oluşturabilir. Bu durum abartılmamalı. Aileler öğretmenlere güvenmeliler çünkü onlar bu durumlar karşı neler yapılabileceğini çok iyi biliyor. Aileler çocuklarının bireyselleşmesine izin vermeli" ifadelerini kullandı.

Ders çalışması için baskı yapmayın

Dr. Taş, “Çocuklarınıza, 'Senin için saçımızı süpürge ediyoruz. İstediğimiz ders çalışman. Çalışmazsan oyun oynamanı yasaklarız, gezmene izin vermeyiz' gibi baskıcı yaklaşımlarla ders çalışmaları için baskı kurmayın. Bu durum çocuğu kendi gelecekleri için değil, aileleri için ders çalışmaya iter. Bizim için ders yapılsın denirse uzun vadede başarılı olunmaz. Yarı yolda sıkılıp vazgeçerler. Programlar, düzenlemeleryaparak ders çalışması sağlanmalı" dedi.

Sınırsız serbestliğe dikkat

Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Çubukçuoğlu Taş, “Çocuklarımıza okul dönemi aşırı disiplinli bir ortam oluşturup, tatillerde tamamen özgür bir ortam sağlıyoruz. Bu durum çocuklarda hayat algısı açısında olumsuzluğa neden oluyor. Çocuklar sportif aktivitelerle yönlendirilmeli. Çocuk, yaz ayında okulu özlüyor, okul zamanında ise tatil yapmak istiyor. Çocuklar tatilde sürekli televizyon, bilgisayar ve telefonla ilgileniyor. Yatış, kalkış saatleri, gün içindeki ekran alışkanlıkları okulların açılmasına yakın bir süreçte düzenlenmeli. Çocukların adapte olması açısından bu çok önemli bir davranıştır. Çünkü tatilde çocukların sınırsız hareket etmesini istemiyoruz" diye konuştu.

iha

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.