Okul Kantinleri Hastalık Saçıyor

Okul Kantinleri Hastalık Saçıyor

DES İstanbul İl Başkanı Selçuk TÜTAK, okul kantinleri ile ilgili yapmış olduğu araştırma ve rastgele seçtiği okullardaki örneklemlerde yaptığı bire bir görüşmelerde okul kantinlerinin adeta hastalık saçtığını söyledi.

Risale Haber - Haber Merkezi 

Tütak, okullarda yaptığı gezilerde, okul kantinlerinde normal şartlar altında çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimlerini destekleyici ürünler satılması gerekirken tam aksi yönde sağlıksız et ürünleri, meyve suları, nugetler, fast food tarzı yiyecekler, gazlı içecekler, cipsler vs. bulundurularak satışa sunulduğunu ifade etti. Aslında karşı karşıya olduğumuz tehlikenin MEB de farkında, okul idareleri de farkında hatta veliler bile farkında fakat her nedense ne gerekli denetimler yapılıyor ne de uyarılar…Tütak, kantinler yerine yemekhanelerin hayata geçirilmemesi durumunda, sağlıksız bir nesil yetişeceğini ve bu neslin obezite tehlikesi ile de karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köy İşleri bakanlığını göreve davet etti.

BAZI ÜRÜNLER % 300 ZAMLI SATILIYOR

Kantinciler birliğinin belirlemiş olduğu fiyatlar, dar gelirli bölgelerde yaşayan velilerimize aşırı bir maddi yük getirmektedir. Bu fiyatların gelir düzeylerine göre okullarda kurulacak komisyonlarca düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Tütak, bazı ürünlerin mal oluş fiyatının %300 katına kadar satılabildiğini söyledi. Satış fiyatlarında standart uygulamalardan kaçınılmalı, bölgesel farklılıklar ve gelir düzeyleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir dedi.

VELİLER KAHVALTI KÜLTÜRÜNE UYMALI

Des İstanbul İl Başkanı Selçuk TÜTAK, velilerimizin de bu konuda duyarlı olmalarını istedi ve uyardı. Çoğu velilerimizin sabah erken kalkma sorunu olduğunu, çocuklarını okula kahvaltı yaptırmadan gönderdiklerini ve işin kolay tarafını seçtiklerini belirtti. Bu ebeveynlerin, çocuğun cebine harçlığı koyarak günü kurtarma derdinde olduklarını ve sorunun bu şekilde hal olunacağını sanarak büyük bir yanılgıya düştüklerini söyledi. Tütak, velilerimize seslenerek eğer çocuğunuzun zihnen ve bedenen sağlıklı olmasını istiyorsanız sabah kahvaltı kültürünü oluşturun dedi. Kahvaltı yapmadan okula gelen öğrencilerin sağlık sorunları yanında derslerdeki başarı seviyelerinin de düştüğünü söyleyen Tütak bu konuda herkesten özellikle anne ve babalardan duyarlılık istedi.

OKULLAR KANTİNLERE KAR AMAÇLI BAKMAMALI

Okul idarelerinin, aslında durumun farkında olduğunu ve tehlikeyi sezdiğini biliyoruz. Fakat bakanlığın okullara yeterince ödenek göndermemesi, bağış toplattırmaması, temizlikçe ve güvenlik görevlisi bulundurma desteği vermemesi okul idarelerini çözüm yolu aramada seçeneksiz bırakıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen okul idareleri kantinleri aybaşında okula gelir getiren bir kurum olarak görmemelidir. Çocuklarımızın sağlığı her şeyin önünde yer almalıdır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.