Okmeydanı’nda kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı

Okmeydanı’nda kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı

Beyoğlu Belediye Meclisi'nin "Riskli Alan" ilanıyla Okmeydanı'nın, kentsel dönüşüm için tanınan haklardan yararlanacağı bildirildi.

Beyoğlu ilçesi sınırları içinde yer alan Okmeydanı'nda kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı.
Beyoğlu Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 50 yıldır mülkiyet sorunu bulunan, 75 bin kişinin yaşadığı ve 5 bin 600 binanın yer aldığı Okmeydanı'ndaki tapu probleminin belediyenin girişimleriyle çözüldüğü belirtildi.

Toplam 20 bin 858 tapunun verileceği Okmeydanı'nda geçen birkaç ay içinde 2 bin 815 tapunun hak sahipleri tarafından alındığı kaydedilen açıklamada, 11 bin 331 hak sahibinin evrakı tamamlayarak tapu alma sürecini başlattığı, 6 bin 712 hak sahibinin ise evrak tamamlama sürecinin devam ettiği aktarıldı.

Okmeydanı'nda hak sahiplerinin tümünün tapu almalarıyla ilgili önlerinde hiçbir engel bulunmadığı bildirildi.

Son derece yetersiz bir yapı stoğuna sahip Okmeydanı'nda hiçbir sosyal donatı alanı bulunmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"75 bin kişinin yaşadığı semtte, arsa olmadığından dolayı sadece 2 okul yer almaktadır. Semtimizde mezarlık dışında hiç park, yeşil alan, hastane bulunmamaktadır. Gecekondulaşmanın yoğun olduğu semtimizde dar yollar hayatın akışını olumsuz etkilemektedir. Tüm bu sorunların çözülmesiyle ilgili Okmeydanı halkı ile Beyoğlu Belediyesi arasında 200'den fazla toplantı yapılmış, 14 bin hak sahibinden toplantılara katılan 12 bin 500’ü, yüzde 94.8 oranında semtimizde bir an önce kentsel dönüşüm yapılması talebinde bulunmuş, resmi olarak bu taleplerini belediyemize ulaştırmıştır. Vatandaşlarımızın bu talebinin karşılanması adına Beyoğlu Belediyesi Meclisi 02.06.2014 tarih ve 48 sayılı kararıyla Okmeydanı'nın riskli alan ilan edilmesinin ilk adımını atmıştır. Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nde görüşmelerin ardından alınan karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecektir. Kararın bakanlık tarafından onaylanması halinde son aşamada Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak ve hükme bağlanacaktır."

Açıklamada, Beyoğlu'nun son derece önemli bir semtinde hayatı tehdit eden risklerle, depreme karşı güvensiz evlerde yaşayan 75 bin kişinin daha iyi koşullarda yaşamaları için yapılan çalışmaların her aşamasının vatandaşlarla paylaşıldığı vurgulandı.

Yerinde dönüşüm yapılacak bölgede vatandaşların kira yardımı ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için yasal mevzuatın takip edildiği aktarılan açıklamada, Okmeydanı'nda hak sahiplerinin dairelerine daire, dükkanlarına dükkan verilmesi, vatandaşların yeni evleri için herhangi bir ödeme yapmamaları, borçlandırılmamalarının, dönüşüm prensibi olarak benimsendiği kaydedildi.

Gelinen sürecin, vatandaşlarla 10 yıldır sürdürülen ortak çaba ve arayışın bir sonucu olduğu bildirildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.