OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na ziyaret

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na ziyaret

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bağlı İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, OHAL Komisyonu'nun çalışmalarını yerinde gözlemledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar ve komisyon üyeleri, Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu ziyaret ederek, kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Heyet, Evrak Tasnif bölümünü gezdi,  arşiv bölümünü inceledi.

İncelemelerin ardından İnsan Hakları ve OHAL Komisyonu heyetlerarası görüşme yaptı.

Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar ayrıntıları paylaştı.

OHAL Komisyonu'nda bugüne kadar 113 bin 500 işlem yapıldığını söyleyen Serdar, çalışmaların daha da hızlanacağını belirtti.

'Olağanüstü hal işlemlerinin normalde yargısal denetime tabi olmadığını belirten Serdar, şöyle konuştu:

"Türkiye, kendi hukuku içerisinde bile birtakım işten çektirme ve ihraç işlemlerinin gecikmemesi açısından idari bir mekanizma oluşturdu. 685 sayılı kararname ile oluşturulan bu kurul da bu mekanizmalardan biri. Kurul, kurulduğu günden beri yapmış olduğu çalışmaları bugünkü toplantı da ortaya koydu. Bizler de özellikle oluşturulan data kısmını ziyarette gördük ki burada çok önemli bir çalışma yapılmış. Düzenli bir veri akışı olduğunu gördük. Bu sistemi oluşturan kurul üyesi arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Başvurunun ilk aşamasından rapor aşamasına gelinceye kadar bütün inceleme süreçleri bir barkod üzerinden yürüyebilen bir süreç."

Komisyon üyelerinin, kurulun çalışmalarına ilişkin kamuoyundaki bütün soruları ve buna ilişkin değerlendirmeleri heyete sorduğunu aktaran Ömer Serdar, buna ilişkin değerlendirme raporunu ise daha sonra komisyon ile tartışacaklarını kaydetti.

"OHAL kapsamında komisyona 10 Ocak 2018 itibarıyla gelen başvuru sayısı 104 bin 398. Toplamda ihraç 108 bin 736" bilgisini paylaşan Serdar, "Kurul, ihraç işlemi ve kanun hükmünde kararname çıkması ile birlikte kendi kurumuna gelebilme ihtimali olan işlemleri kendi datasına alıyor. Daha sonra başvurular geldiğinde bu datalar üzerinden başvuruları incelemeye çalışıyor. Bugüne kadar fiziki altyapı ve bilgi toplama süreçleri uzun sürdüğü için. Bundan sonra kurulun çok daha seri karar çıkaracağını düşünüyoruz ve bu şekilde de ifade edildi. Bu konuda kamuoyunun beklemiş olduğu süreç tamamlanmış olacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: TRT Haber/ AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.