Öğretmenlere özel yetenekliler eğitimi

Öğretmenlere özel yetenekliler eğitimi

Bakanlık, yetenekli bireylerin erken yaşta fark edilmeleri ve ihtiyaç duydukları eğitime ulaşmaları amacıyla mayıs ayının sonuna kadar 21 ilde 10 bin öğretmene eğitim vermiş olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel yetenekli öğrencilerin okullarda farklılaştırılmış eğitim almaları ve uygun merkezlere yönlendirilmeleri için okul öncesi ve sınıf öğretmenleriyle eğitim fakültelerinin son sınıflarında öğrenim gören öğretmen adaylarına eğitim vermeye başladı.

Özel yetenek kavramı içerisinde, genel zihinsel yetenek, özel akademik yetenek, dil, matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, liderlik, yaratıcılık, görsel ve işitsel sanatlar ve psiko-motor gibi yetenekler yer alıyor.

MEB tarafından özel yetenekli bireylerin kendi ilgi alanlarını, yeteneklerini, yaratıcılıklarını geliştirmelerine yönelik fırsatları arttırmak, ülkeye ve dünyaya yararlı birer vatandaş olmalarını sağlamak için 2013-2017 yıllarını kapsayan Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı hazırlandı. Program, 15 Ocak 2013 tarihinde toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na (BTYK) sunularak uygulamaya kondu.

Bakanlık, temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan sınıf ve branş öğretmenlerinin ve eğitim fakültelerinin son sınıflarında öğrenim gören öğretmen adaylarının, özel yetenekli bireyler ve eğitimleri konusunda farkındalık kazanmalarını sağlamak için eğitim programı hazırladı. Bu kapsamda yetenekli bireylerin en erken yaşta fark edilmeleri ve bu bireylerin ihtiyaç duydukları eğitime ulaşmaları hedefleniyor.

7 bölgede harekete geçildi

Bakanlık, bu strateji planı çerçevesinde Adana, Afyonkarahisar, Burdur, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kırşehir, Malatya, Manisa, Mersin, Muş, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Van ve Zonguldak illerini kapsayan toplam 21 ilde öğretmen eğitimleri için hazırlıklarını tamamladı. Bu kapsamda eğitim programlarının ilki 7 Nisan 2014 tarihinde Zonguldak'ta yapıldı. Şanlıurfa, Mersin ve Muş olmak üzere 3 farklı ilde daha eğitimler tamamlandı.

Bakanlık, mayıs sonu itibariyle 21 farklı ilde planladığı eğitimlerde, "Çocuk ve Yetenek" temasını öğretmenlere aktarmayı hedefliyor. Böylece, özel yetenekli öğrencilerin Türkiye için birer katma değer haline gelmeleri amaçlanıyor.

Öğretmenlere yönelik seminerlerde öğretmenin özel yetenekli bir öğrenciyle karşılaştığında yapacakları anlatılıyor. Eğitimlerde, özel yetenekli öğrencilerin rehberlik ve araştırma merkezleriyle bilim sanat merkezlerine nasıl yönlendirilecekleri, sınıf içinde bu öğrencilere yönelik farklılaştırılmış eğitimin nasıl verilebileceği aktarılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.