Öğrenme ortamına en uygun renkler

Öğrenme ortamına en uygun renkler

“Zevkler ve renkler tartışılmaz” derlerdi. Belki zevkler hala tartışmaya kapalıdır ama renkler, psikolojik alanda en çok tartışılan konulardan biridir

Öğrenmeye etki eden dış faktörlerden biri olarak renkler, sınıf duvarlarında, okul koridorlarında ya da evdeki çalışma odasında, çocuğunuza etki eden önemli bir değişkendir.

Renk körü olanları tenzih ederim, ama renklerden anlamayan ve hatta renklere karşı tepkileri olan bir sürü insan var. Oysa renkler olmasa cisimler, nesneler, varlıklar anlaşılmazdı. O zaman trafik ışıklarını, uyarı işaretlerini ve gökkuşağını nasıl açıklardık?

Renklere karşı olmak gerekiyorsa, renkleri kendi pis emellerine alet eden renk ırkçılarına karşı dimdik durmalı.

Renk hayatın her alanında önemlidir; bununla birlikte öğrenmede çok çok önemlidir. Bu nedenle evde, okulda veya başka bir yerde, öğrenmede renk seçimine dikkat etmemiz gerekiyor.

Renklerin psikolojisi alanında binlerce bilimsel çalışma vardır. Bu alanda çalışma yapan psikologlar, yıllardır çeşitli renklerin, renk psikolojisi olarak bilinen insanın ruhunu etkileyen renkleri; özelliklerini ve etkilerini araştırdılar.

Sonuçlar, farklı tonlardaki renklerin, çarpıcı şekilde farklı etkilere sahip olduğunu ve okulda veya sınıfta bazı renklerin öğrenmeye daha elverişli olduğunu gösterdi.

Örneğin mavi yatıştırıcı ve sakinleştiricidir, kırmızı ise heyecanı teşvik eder. Eğitim rengi ise açık mavidir. Bu nedenle, sınıfınızı dekore ederken renk seçimini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Sınıfta kavga, gürültü ve duvarlarda ayak izi bol olsun istiyorsanız duvarları kırmızıya boyayın!

Bu yazıda, renk psikolojisine, rengin sınıfınızın ruh halini nasıl değiştirebileceğine daha yakından bakacağız. Çocuklarda üretkenliği artırmanıza ve odaklanmayı geliştirmenize yardımcı olabilecek en iyi uygulamaları gözden geçireceğiz.

Renklerin Etkilerini Anlamak

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, her rengin ruh hali üzerinde belirli bir etkisi vardır.

Kırmızı, bir heyecan duygusu verebilir ve uyanıklığı artırabilir. Aynı zamanda iştahı ve üretkenliği de artırır. Bununla birlikte, anksiyeteden muzdarip kişiler için kırmızı da son derece üzücü olabilir.

Mavi ise iştahı bastırabilir, sıcaklığı düşürebilir ve sakinleştirici bir ortam meydana getirir.

Belirli renklerin hangi etkilere sahip olabileceğini görmek için aşağıdaki listeyi kullanın:

Sarı: Üretkenliği ve dikkati artırır; genel bir pozitiflik duygusu aşılar.

Turuncu: Uyanıklığı artırabilir.

Yeşil: Huzur ve sükunet sağlar.

Mor: Huzur ve sükunet sağlar.

Kahverengi: Yorgunluk duygularını azaltabilir ve rahatlama duygularını geliştirebilir. Öğrencilerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayabilir.

Kirli Beyaz (Gri gibi): Dikkati artırır ve pozitiflik duyguları aşılar

Kırmızı: Uyanıklık, heyecan ve üretkenliğe ilham verir. İlginç bir şekilde, bazı müelliflerin ciltler halindeki kitaplarının cilt rengi özellikle kırmızıdır.

Bir Okul Öncesi Sınıfında Dikkat, Üretkenlik veya Dinlenmeyi Artırmak İçin Renkleri Ayarlama

Okul öncesi bir ortamda, odanın rengini ayarlamak, yön, yapı veya sakinleştirmeye ihtiyaç duyan küçük çocuklarla çalışırken birçok aktivite ve görevde yardımcı olabilir.

Örneğin, kirli beyaz bir gömlek giymek, dikkat sürelerini iyileştirmeye yardımcı olabilirken, sınıfın sanat bölümünde kırmızı renk sıçramaları kullanmak üretkenliği ve heyecanı artırabilir.

Bu arada, uyku zamanı için sessiz alanlar, dinlenmeyi ve oda içinde huzur ve sükunet hissini teşvik etmek için yeşil, mor veya mavi tonlarıyla dekore edilmelidir.

Gençlik ve Yetişkinlerle İlham Verici Öğrenme

Küçük çocuklar ve bebekler için sınıflarda renk kullanımına benzer şekilde, gençlerle ve yetişkinlerle çalışan öğretmenler, dikkati, üretkenliği ve hatta güvenlik duygularını geliştirmek için sınıflarını stratejik olarak dekore edebilirler.

Zamanınızın çoğunu ders vererek geçiriyorsanız ve öğrencilerin dikkatli olmalarını istiyorsanız, böylece ayrıntılı notlar alabilirler, odaya turuncu, kirli beyaz veya kırmızı eklemeyi düşünün.

Sınıfınız, öğrencilerden karmaşık problemler üretmelerini veya çözmelerinin istendiği uygulamalı çalışmayı içeriyorsa, kırmızı veya sarı gibi renkler kullanmak üretkenliği kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Ders planınız ne olursa olsun, öğrenmeyi aşılamak ve öğrenci performansını artırmak için renkler kullanılabilir.

Renklerin sınıftaki ruh hali üzerinde ne gibi etkileri olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve sınıfınızı  tüm renkleri ve dikkatli bir şekilde dekore etmeyi planlayın.

Sınıf tasarımının öğrencilerin tutumlarını ve hatta bilgileri tutma biçimlerini etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Akademik Alanlarla İlgili Renkler

Ticaret, Muhasebe, Girişimcilik, İş Dünyası – Haki renk
Sanat, Edebiyat ve Beşeri İlimler – Beyaz
Güzel sanatlar ve Mimari – Kahverengi
Veterinerlik/Hayvan Bilimi – Gri-boz
Dişçilik – Lila
Ekonomi – Bakır rengi
Eğitim – Açık mavi
Tarım – Mısır rengi
Mühendislik – Turuncu
Orman – Kızıl kahverengi
Gazetecilik – Koyu kırmızı
Hukuk – Eflatun
Kütüphane Bilimi – Limon sarısı
Tıp – Yeşil
Müzik – Pembe
Hitabet (Konuşma)  – Gümüş grisi
Hemşirelik – Kayısı rengi
Eczacılık – Zeytin yeşili
Felsefe – Koyu mavi
Beden Eğitimi – Gri Yeşil
Kamu yönetimi – Turkuaz
Halk sağlığı – Somon pembesi
Bilim (Fen) – Altın sarısı
Sosyal çalışma – Kavun rengi
Teoloji-Din – Açık parlak kırmızı

Kaynak: Sergen Sazak / www.yeniegitimdergisi.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.