Öğrenciyi suçlamayın! Sistem yanlış, öğretmen kalitesi düşük

Öğrenciyi suçlamayın! Sistem yanlış, öğretmen kalitesi düşük

ÖSYM’nin paylaştığı sayısal verilere göre, testlerdeki başarı ortalamaları geçen yıla oranla önemli ölçüde düştü

Matematik Köyü’nün kurucusu Prof. Dr. Ali Nesin, bu durumu Hürriyet’e değerlendirdi. Geçen yıl eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talebi üzerine “Lise-1 Matematik Kitabı” yazmaya başlayan Nesin, öğrenciyi suçlamanın yanlış olduğunu belirterek, özetle şunları söyledi:

“Öğrenciyi suçlamak yanlış bir yaklaşım. Yıllardır söylemekten dilimde tüy bitti. 80 milyonluk Türkiye’de tek bir eğitim sistemi yanlış, olmaz; sonuçlar da bunu gösteriyor. Tek sistem Finlandiya, Singapur gibi nüfusu az, sosyal farkların olmadığı, ekonomik ve kültürel düzeyi aynı ülkelerde olur. Türkiye, Amerika, Almanya gibi ülkelerde olmaz. Türkiye’de eğitim hızlı demokratikleşti. 10-20 yıl öncesinden daha fazla öğrenci okula gidiyor, üniversiteye girmek istiyor. Eğitim kalitesi yükselmeden öğrenci sayısı arttı. Öğrenci ve öğretmen kalitesi düşüyor. 

ÖĞRETMEN KALİTESİ DÜŞÜK

Sistemden sonra ikinci büyük yanlış ise öğretmen kalitesinin düşüklüğü. Çünkü sistem ne kadar kötü olursa olsun, öğretmen iyiyse öğrenci mutlaka başarır. Eğitim fakültelerinden mezun öğretmen adayları zayıf çıkıyor. Meslek hayatları boyunca kendilerini geliştirmeleri için de hiçbir neden yok. Öğretmenler eğitim piramidinin en altında. Üstlerinde müdür, müfettiş, ilçe-il müdürleri, bakanlık gibi onlarca kademe var. Öğretmenlerin hiçbiri özgür değil. Özgür olmayan biri işini de sevmez. ”

42 BİN ADAY 15 DAKİKA KURALINA TAKILDI

İstatistiklere göre, sınava girmeyen aday sayısında geçen yıla oranla yüzde 67; sınavı geçersizlerin sayısında da yüzde 200’lük rekor artış yaşandı. Geçen yıl sınava girmeyen aday sayısı 61 bin 482 iken, 2017’de 102 bin 949’a; sınavı geçersiz sayılanların sayısı ise 473’ten 1.457’ye yükseldi. Bu yıl ilk kez uygulanan 15 dakika kuralının sadece sınava girmeyen adayların değil, sınavı geçersiz sayılanların sayısını da artırdığı öğrenildi. Adayların şikayetleri üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu rapor hazırlarken, sınav istatistikleriyle ilgili toplanan ÖSYM Yönetim Kurulu’nda, bu kural tekrar gündeme geldi. 42 binden fazla adayın bu kural nedeniyle sınava giremediği tespit edildi. Bazı sınav merkezlerinde birkaç dakika geç gelmesine rağmen YGS’ye alınan 1.000’den fazla adayın sınavı da geçersiz sayıldı. Onları YGS’ye kabul eden görevliler hakkında işlem başlatılırken bu kişilere sonraki sınavlarda görevlendirmeme cezası verilecek. YGS’de geçen yıla oranla 180 barajını geçen aday sayısında düşüş olması, LYS’de ter dökeceklerin sayısını azalttı. Bu yıl üniversitelerde 100 bine yakın kontenjanın boş kalabileceği öngörülüyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum