Öğrencilerin yüzde 12'si obez

Öğrencilerin yüzde 12'si obez

Türkiye'de ilköğretim öğrencilerine yönelik yapılan bir araştırmaya göre çocukların yüzde 12'si fazla kilolu ya da obez kategorisinde bulunuyor.

Türkiye'deki 7-12 yaş aralığındaki öğrencilerin fiziksel aktivite algısını, alışkanlığını ve düzeyini belirlemek amacıyla yapılan "İlköğretim Öğrencileri Fiziksel Aktivite Araştırması" tamamlandı. Aktif Yaşam Derneği'nce yapılan bir araştırmayla, Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12'sinin fazla kilolu ya da obez kategorisinde olduğu tespit edildi.

Çalışmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin yüzde 12'si fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Fazla kilolu veya obez kategorisinde yer alanların oranı 10-11 yaş grubunda yüzde 9 olurken, bu oran 7-8 yaş grubunda yüzde 16'ya çıkıyor.
Hareketsizliğin obezitenin başlıca nedenleri arasında yer aldığının ortaya çıktığı araştırmada, Türkiye'de hareketsiz çocukların, hareketli çocuklara göre daha kilolu olduğu ortaya konuldu.

Yeni nesil okula daha kilolu başlıyor

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel araştırma sonuçlarına yönelik şunları söyledi:
"Fiziksel aktivite seviyeleri, beden kitle indeksiyle karşılaştırıldığında, fazla kilolu ve obez çocukların fiziksel aktivite seviyelerinin daha düşük olduğu görülüyor. Yani daha aktifler daha az kilolu. Yeni nesil okula daha kilolu başlıyor diyebiliriz. Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor. Anne babayla birlikte spor yapma oranlarına bakıldığında, ebeveynlerin çocuklara spor yapma anlamında örnek oluşturmadığı görülüyor."

Öğrencilerin yüzde 61'i ailesiyle spor yapmıyor

Demirel, öğrencilerin yüzde 61'inin ailesiyle birlikte spor yapmadığını söyledi. Öğrencilerin ev yaşamlarında da hareketsiz olduğuna anlatan Demirel, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin yarısına yakını hafta sonları ev dışında 2 saatten az vakit geçiriyor. Bu oran hafta içinde daha da düşüyor. Öğrencilerin yüzde 23'ü okul sonrası dışarıda oyun oynamıyor. Televizyonla birlikte bilgisayar kullanımı en yoğun yapılan ev aktivitelerinden. Çocukların büyük bir bölümü, evdeki zamanlarını hareketsiz geçiriyor."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.