Öğrencilere dijital takviye

Öğrencilere dijital takviye

MEB'in teknoloji uygulamalarından biri olan 'videolu eğitim' hayata geçirildi.

Öğrencilerin özellikle sayısal derslerine takviye amacıyla iki bine yakın eğitici video, bakanlığın Eğitim Bilişim Ağı sitesinde yayımlanmaya başladı. 8-10 dakikalık videolarda, öğrencilere zor gelen sayısal dersler, akıcı ve anlaşılır bir dille anlatılıyor
 
Milli Eğitim Bakanlığı-Khan Academy Türkçe işbirliği kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin özellikle sayısal derslerine takviye amacıyla iki bine yakın eğitici videoyu bakanlığın eğitim bilişim ağı sitesinde yayınlanmaya başladı. Matematik ve fen bilimleri ağırlıklı, 8-10 dakikalık videolarda, öğrencilere zor gelen sayısal dersler, akıcı ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. Videolar interaktif alıştırma, uygulamalı egzersizler, analizler ve yazılılar da içeriyor.

PROTOKOL GEÇEN YIL İMZALANDI

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, MEB ve Khan Academy'ye ait videoların Türkçe'ye çevrilmesi çalışmalarını yürüten Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı arasında işbirliği protokolü geçen yıl imzalandı. Protokol, Vakıf tarafından yayımlama hakkına sahip dijital eğitim içeriklerini FATİH projesi kapsamında kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı'nda yayımlanmasını ve kullanıcıların bu içeriklerden ücretsiz olarak faydalanmasını içeriyor.

ÜCRETSİZ OLARAK İZLENEBİLİR

Bakanlık ve Vakıf arasında protokolün imzalanmasının ardından öğrencilere dijital içerik sağlayan videolar, bakanlığın resmi web portalı 'eba.gov.tr' adresinde yayımlanmaya başladı. Türkiye, dünyada her ay 10 milyon öğrenci ve 350 bin öğretmenin faydalandığı Khan Academy içeriklerinin İngilizce'den sonra anadilde yayımlandığı ilk üç ülke arasında yer aldı. 28 dile çevrilen ve 200 ülkede kullanılan Khan Academy eğitimlerine, Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı'nın çatısı altında faaliyet gösteren Khan Academy Türkçe'nin sitesi www.khanacademy.org.tr ve www.eba.gov.tr adreslerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

GÖNÜLLÜLER ÇEVİRİYOR

Bugüne kadar 5 binin üzerindeki İngilizce video içeriğinden iki binden fazlası gönüllü çevirmenler tarafından Türkçe'ye çevrildi. Vakıf ayrıca, bu videoların görsel unsurlarını da Türkçe'ye dönüştürdü, böylece videolar yeniden hazırlandı. Ayrıca videolar müfredata göre izlenilebilecek bir teknikte hazırlandı.

Eğitimde fırsat eşitliği sağlanıyor

Projeyle ilgili bilgi veren Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, aritmetikten fiziğe, finanstan tıp bilimine 5 binden fazla kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla hazırlanan videonun yanı sıra interaktif alıştırmaların da kısa süre içerisinde Türkçe olarak hizmete sunulacağını anlattı. Khan Academy'nin önemli bir bireysel öğrenim kaynağı ve sınıflarda kullanılan bir eğitim aracı olduğunu vurgulayan Köksal, ücretsiz kullanımıyla herkese eğitimde fırsat eşitliği sağladığını söyledi. Kişiye özel öğrenim içerikleriyle öğrencilerin ders çalışabileceğini, sınava hazırlanabileceğini dile getiren Köksal, şöyle konuştu: 'Khan Academy, herkese dersleri kendi hızında takip etme şansı buluyor.'

İşitme ve görme engelli desteği var

Khan Academy'de yer alan İngilizce eğitim videolarının Khan Academy Türkçe'nin gönüllü çevirmenleri tarafından tercüme edildiğini belirten Köksal sistematik olarak Türkçe'leştirilen eğitim içeriklerinin Khan Academy Türkiye ekibi tarafından videoya dönüştürüldüğünü söyledi. Köksal, sistemin ayrıca işitme ve görme engelli öğrenciler için de altyazı ve mobil uygulamalar üzerinden sesli ders anlatımı ile destek verdiğini belirtti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.