Öğrencilerden doğal tabletle sıfır bakteri

Öğrencilerden doğal tabletle sıfır bakteri

Erzurum'da 2 lise öğrencisi hazırladıkları proje kapsamında çamaşır makinelerindeki bakterileri temizlemek için doğal tablet geliştirdi.

Çeşitli doğal yağların kullanıldığı tablet, ayda bir kez kullanıldığında çamaşır makinelerinde oluşan bakterileri temizlerken hoş bir koku da veriyor.

Erzurum'da 2 lise öğrencisi hazırladıkları proje kapsamında çamaşır makinelerindeki bakterileri temizlemek için doğal tablet geliştirdi. Özel bir fen lisesinin öğrencilerinden Zeynepnur Aydın ve Zeynep Ayşe Haliloğlu, en kirli 10 yüzeyden biri olarak tespit ettikleri çamaşır makinelerini temizlemek için tablet üretmeye karar verdi. Bir süre araştırma yapan öğrenciler, ayda bir defa kullanımla çamaşır makinelerindeki bakteri sayısını sıfırlayan tablet üretmeyi başardı. "Çamaşır Makinelerindeki Bakterilere Karşı Doğal Tablet" adını verdikleri projelerini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderen öğrenciler, Erzurum bölgesinden başvuran 2 bin 78 proje arasından elemeleri geçerek 100 proje arasına kalmayı başardı. Nane yağı, sarımsak, zencefil, karanfil yağı, avokado yağı, elma yağı ve hatmi çiçeği içeren tablet, çamaşır makinelerinde oluşan bakterileri temizlerken hoş bir koku da veriyor.

ÇAMAŞIR MAKİNASI İLK 10'A GİRDİ

Öğrencilerden Zeynepnur Aydın, araştırma yaparken en kirli 10 yüzeyden birinin çamaşır makineleri olduğunu gördüklerini ve bu duruma çok şaşırdıklarını belirtti. Tüm toplumlarda temizliğin, sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak kabul edildiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti: "Bu nedenle çamaşır makineleri sağlıklı yaşamdaki en büyük yardımcımız olarak evlerimizde başköşedeki yerini almıştır. Kirli çamaşırlar birçok bakteri bulundurur. Makinelerimizin içi bu bakterilerin, giysilerle gelen deri döküntüleri ve çeşitli vücut salgıları gibi besleyici maddeleri kullanarak üremesi ve zaman içinde birikip tabaka haline gelmesiyle mikrop yuvasına dönüşüyor."

DOĞAL ÜRÜNLER KULLANILDI

Çamaşır makinelerinde oluşan bakterilerin önlenmesinde insan sağlığına zarar vermeyen, çevre dostu, kullanımı kolay ve tamamen doğal bir ürün geliştirmek istediklerini ifade eden Aydın, bu konu üzerinde yoğunlaştıklarını ve önce çamaşır makinesinden örnekler aldıklarını söyledi. Aydın, mililitrede ortalama 3 bin 500 bakteri tespit ettiklerini ifade ederek, "Daha sonra tabletimizi hazırlamaya başladık. sarımsak, zencefil, nane yağı, karanfil yağı, hatmi çiçeği, avokado yağı, elma yağını koyduk, bunları önce bakterilerin üzerine uyguladık" dedi.

BAKTERİ SAYISI SIFIRA İNDİ

Zeynep Ayşe Haliloğlu da çamaşır makinesi modelleri hazırladıklarını, bu makinelerin 3 tanesine tablet eklediklerini, diğer 3 tanesini de hiçbir şey koymadan kontrollü olarak çalıştırdıklarını anlattı. Haliloğlu, örnek çamaşır makinelerini farklı derece ve sürelerde çalıştırdıklarını belirterek, "İlk yıkama sularından örnekler alındı. Alınan örneklerin analizlerini yaptık. Makina 80 derecede 60 dakika çalıştığında bile bakteriler varlıklarını sürdürüyor. Biz, ürettiğimiz tabletle 60 derecede 30 dakikadan itibaren bakteri sayısını sıfıra indirmeyi başardık" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.