Öğrenciler yeşil mercimekten cips üretti

Öğrenciler yeşil mercimekten cips üretti

Yüksek lisans öğrencileri, besleyici değeri yüksek olan bakliyatın tüketimini artırmak amacıyla yeşil mercimekten cips üretti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencileri Elif Beyza Yardım, Hüseyin Doğan Bozkurt ve Merve Özer tarafından Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. İlyas Çelik ve Dr. Engin Demiray danışmanlığında "Mercimek Cipsi Üretimi ve Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi" konulu proje geliştirildi.

Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen ve yenilikçi fikirlerin sergilendiği Gıda Proje Pazarı'nda ilgi görmesi üzerine uygulamaya dönüşen projeyle sağlıklı atıştırmalıklar geliştirilmesi hedefleniyor.

Projenin yürütücülerinden Hüseyin Doğan Bozkurt, beslenme alışkanlıklarının hızla değiştiğini, atıştırmalık, aperatif ve fast food türü yiyeceklerin tüketiminin arttığını, bu durumun sağlıksız beslenmeyle ilişkilendirildiğini anlattı.

Bunun sonucu olarak günümüzde organik ve yeşil gıdaya ilginin artmaya başladığını dile getiren Bozkurt, şunları söyledi:

"Yağlı tohumlar ve bakliyatlar, beslenmede en önemli gıda gruplarındandır. Bakliyatlar, protein, vitamin ve mineralce zengindir. Gıda tüketim alışkanlıklarındaki değişime ayak uydurmak fakat sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızdan da ödün vermemek adına yeşil mercimek için proje geliştirdik.

Besleyici değeri ve diyet lifi bakımından öne çıkan yeşil mercimeği farklı formatlarda sunmaya çalışıyoruz. Amacımız yeşil mercimeği fonksiyonel bir ürün yapıp çok yönlü olarak 7'den 70'e herkesin tüketmesini sağlamak. Besleyici ve düşük maliyetli bir atıştırmalık sunmayı planlıyoruz."

Yeşil mercimek unu, su ve patates nişastasını karıştırarak elde ettikleri hamura şekil verdiklerini ve fırınladıklarını anlatan Bozkurt, baharat, çeşni ve tuz ilave edilen mercimek cipsinin alternatif bir lezzet haline geldiğini dile getirdi. 

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.