Öğrenciler not verecek

Öğrenciler not verecek

MEB'in okullarda kaliteyi üst düzeye taşımak için hazırladığı Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hazır.

Recep Yeter'in haberi:

Yeni sisteme göre müdürler öğrenci, öğretmen, okul aile birliği temsilcilerinden geçer not alamazsa görevine devam edemeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda kalileyi üst düzeye çıkaracak yeni bir yönetim modelini uygulayacak. 6528 sayılı yeni yasayla birlikte hayata geçirilen Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ne göre okul müdürleri; 'okul başarısı, sosyal faaliyetler, öğretmen ve öğrencilerin okul yönetimine katılımı' gibi çeşitli kriterlere göre kendisine not verecek olan öğrenci, öğretmen, okul aile birliği temsilcilerinden geçerli puanı alamazsa görevine devam edemeyecek.

75 VE ÜZERİ PUAN GEREKİYOR

Yönetmeliğe göre, okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı, öğretmenlerce ikincil görev kapsamında yürütülecek ve bir kadro olmayacak. Eğitim kurumu yöneticiliği görevleri 'kazanılmış hak' olarak algılanacak. Görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak.

İKİ AŞAMALI SINAV

Daha önce müdürlük görevinde bulunanlar ile ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonucunda da başarılı olanlar, tercihleri dikkate alınarak, puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Kadın öğretmenlere, yönetici görevlendirilmelerinde pozitif ayrımcılık yapılacak. Uyumlu bir ekip oluşturarak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulması amacıyla müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, müdür tarafından belirlenecek.

İlk mezunlar

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde kurtulan Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden bu yıl 6 öğrenci mezun olacak. ERÜ Doğu Dilleri ve Edebiya http://yenisafak.com.tr:999/Admin/image/b-bold2.gif tı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Göksel Türközü, Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü 2010 yılında açıldığında, 6 öğrencinin kayıt yaptırdığını ancak sonraki yıllarda bölüme ilginin arttığını söyledi. Ermenice bilmenin önemine dikkati çeken Türközü, şunları kaydetti: 'Ermeni tarihiyle ilgili pekçok kaynak var. Ancak dili bilen pek bulunmadığı için okunamıyor, araştırma yapılamıyor. Ne kadar siyasi açıdan sorunlar olsa da ülkelerin birbirlerinin dillerini bilmesi gerekiyor. Dil sayesinde düşmanlıklar azaltılabilir, yanlış anlaşılmalar giderilebilir.'

Tek listede 15 tercih

MEB, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında, 2014-2015 eğitim- öğretim yılı için ortaöğretim kurumlarına yerleştirme şekillerini belirledi. Yerleştirme işlemlerinde öğrenciler giriş ekranındaki 'Tercih Yapmak İstiyorum' bölümünü işaretleyecek. Bu bölümü işaretleyen öğrencilerden A ve B olmak üzere iki grupta tercih alınacak. Öğrencilerin karşısına, ilk olarak okul isimlerini içerecek, 15 seçenekli A Grubu tek tercih listesi çıkacak. Öğrenciler bu alanda istedikleri tüm okulları tercih edebilecek ve yerleştirmeleri buna göre yapılacak. A Grubu tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler, B Grubu tercih listesinde sıraladıkları okul türlerine yerleştirilecek.

Dönüşüm 2 Haziran'da

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin programa başvuru usul ve esaslarını tamamladı. Dönüşüm için başvurular, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından, 2 Haziran'dan itibaren 7 başvuru döneminde 1 Eylül 2015'e kadar, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'nde (MEBBİS) oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak. Birinci dönem başvuruları, 2 Haziran-4 Ağustos 2014'te alınacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.