Öğrenciler 'İnsansız kara aracı' tasarladı

Öğrenciler 'İnsansız kara aracı' tasarladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Makine Mühendisliği son sınıf öğrencileri, dört aylık çalışma sonucunda "insansız kara aracı" tasarladı.

Proje danışmanı Makine Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz, aracın test sürüşü sırasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin, askeri amaçlar için değil insan güvenliği için tasarlandığını belirtti.

Aracın tüm imalatının Makine Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yapıldığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Son sınıf bitirme projesi kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde, arazi koşulları için tasarlanan aracın, bir sonraki süreçte uzaktan kontrollü sistemler, gece ve gündüz görüş kameraları ve sensörlerle desteklenerek kullanıma sunulması planlanmaktadır. Bu projenin asıl amacı, insansız bir güvenlik aracı tasarlayarak, büyük yerleşke ve arazilerde belirli rotaları takip ederek devriye görevi yerine getirebilecek bir araç yapmaktır. Projenin manuel kontrollü prototipi tamamlanmış ve test sürüşleri gerçekleştirilmiştir."

Yılmaz, bu tür projelerin, mühendislik öğrencilerinin kabiliyetlerini arttırıcı ve tüm mühendislik eğitimleri boyunca almış oldukları teorik derslerini, pratik uygulamalara dönüştürebildikleri bir fırsat olduğunu vurguladı.

Öğrenciler Ömer Özden Keskin ve Mehmet Harun Kılıç da prototipini yaptıkları aracı önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalarla daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydettiler.

AA