Öğrenciler deniz marullarını hidrojen enerjisine dönüştürüyor

Öğrenciler deniz marullarını hidrojen enerjisine dönüştürüyor

TEKNOFEST'te yer alan 9 Eylül Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Sema Doğmaz, deniz marullarını öğüterek yeni nesil araçlarda kullanılmak üzere hidrojen gazı elde ediyor. Literatüre ilk defa kazandırılan projenin patent başvurusu yapıldı

Dünya'nın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te pek çok teknolojik ürünün yanında farklı birçok lise ve üniversiteden öğrencilerin geliştirdiği projeler de yer aldı.

DENİZ MARULUNDAN HİDROJEN GAZI

9 Eylül Üniversitesi biyoteknoloji ana bilim dalında yüksek lisan öğrencisi Sema Doğmaz, deniz marullarını öğüterek yeni nesil araçlarda kullanılmak üzere hidrojen gazı elde ediyor.

Yeşil anaparteküller yoluyla biyohidrojen enerjisi üzerine çalışan Doğmaz, deniz yüzeyinde oluşan kirlilik nedeniyle deniz marullarının kötü koku oluşturduğunu belirtti. Oluşan kirliliği ekiplerin topladığını anlatan Doğmaz projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bizde bunu değerlendirmek amacıyla bir çalışma başlattık. Deniz marulu kullanarak hidrojen üretiyoruz. Öncelikle denizden toplanan deniz marullarını yıkayarak kuruttuk daha sonra ise öğüttük. Öğütülen marulları kullanarak cihazımız sayesinde deniz marullarının özünü elde ediyoruz. Daha sonra gümüş parteküller sentezliyoruz. Bununla daha sonra ise hidrojen elde ediyoruz. Elde edilen hidrojen gazını araçlarda kullanmayı planlıyoruz.”

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Doğmaz, projenin literatüre ilk defa kazandırıldığını ve patent başvurusunu yaptıklarını belirtti ve katma değeri yüksek sıfır atık projesine destek olacak bir ürün elde ettiklerini ifade etti.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.