Öğrenciler ‘daha yerli tablet’ kullanacak

Öğrenciler ‘daha yerli tablet’ kullanacak

Öğrenciler ‘daha yerli tablet’ kullanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Eğitimde Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarların üretiminde yerlilik oranını yükseltmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yürüttükleri çalışmada sona yaklaştıklarını belirterek, belirlenecek yerlilik oranına göre kamunun alıma çıkacağını söyledi.

Bakan Işık, Eğitimde Fatih Projesi'nin Türkiye'nin son dönemdeki en önemli projelerinden birisi olduğunu söyledi.
Projenin iki temel ayağı bulunduğunu, ilkinin eğitimde fırsat eşitliğini maksimum düzeye çıkarmak olduğunu vurgulayan Işık, "Hakkari'de, Ardahan'daki, Artvin'in Şavşat'ın bir köyündeki yavrumuzun da İstanbul'daki yavrumuzla aynı şartlarda yarışabilmesi... Bu artık dijital çağda mümkün" dedi.
Işık, bunun için de eğitimde dijital altyapının oluşturulması ve dijital malzemenin kullanılmasının son derece önem taşıdığını ifade ederek, eğitimde fırsat eşitliğine yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi.
Projenin diğer ayağını ise Türkiye'nin eğitimde dijital çağı yakalamasının oluşturduğunu aktaran Bakan Işık, şöyle devam etti:
"Burada teknolojinin geliştirilmesi... Özellikle etkileşimli tahtalar, tablet bilgisayarlar ve altyapı, tüm donanımlar Türkiye açısından son derece önemli. Tabletlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve biz bir çalışma yapıyoruz. Bu tabletlerde maksimum yerlilik oranını hedefliyoruz. Onun için de bir tablette yerlilik oranı ne kadar olmalı diye TÜBİTAK'la birlikte bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma bugünlerde bitecek. Bu çalışma bittikten sonra biz iyi bir yerlilik oranı koyacağız. O yerlilik oranına göre de kamu alıma çıkacak. İnşallah bu kamu alımını yerlilik oranını sağlayacak şekilde yaparız. O zaman rekabetçi bir de ortam olur. Ümit ediyoruz kendi firmalarımız bu ihaleyi alırlar ve Türkiye hem teknolojisini kullanırken aynı zamanda geliştirmiş ve satmış olur. Altyapı olarak bunu yapacak firmalarımız var. Daha da fazla firma olmasını arzu ediyoruz."
"Kılı kırk yarıyoruz"
Tablet bilgisayarlarda yerlilik oranının hesaplanması çalışmalarının çok büyük bir titizlikle yürütüldüğüne dikkati çeken Işık, "Sadece kullanılan parçaları hesap etmek yerlilik oranında yeterli değil. Oradaki yazılım çok önemli bir faktör. Oradaki alt kırılımlar tek tek inceleniyor. Verilen işçilik önemli bir faktör. Biz yerliyi sadece montaj olarak düşünmüyoruz. Her bir parça için burada ne kadar emek veriliyor, ne kadarı burada üretiliyor, geliştiriliyor, bütün bunlara bakıyoruz. Bunun için kılı kırk yaran bir çalışmayı bakanlığımız yapıyor. Önümüzdeki süreçte bunları ortaya net olarak koymuş olacağız" diye konuştu.
Bakan Işık, daha önce bir kaç kez tablet bilgisayar alımı yapıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şimdi yaklaşık 10 milyonun üzerinde tablet alımı yapılacak. Bu rakam büyük bir rakam. Bizim yerli üretimimizi de desteklemeli. Onun için yerlilik oranını kılı kırk yarar derecede hesaplıyoruz. Bunu yaptığımız zaman hem yavrularımız teknolojinin son imkanlarını kullanarak eğitim alacak, hem de bu sayede Türkiye'nin kendi firmaları teknoloji yarışında daha ciddi bir avantaj elde etmiş olacak."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.